»»

"/>
Obilježena 98.godišnjica postojanja fudbalskog sporta u Goraždu
Datum: 12.05.2016.

8

U organizaciji Udruženja za očuvanje prirodne i civilizacijske baštine „Sinan Paša Sijerčić“  i Fudbalskog kluba „Goražde“, sinoć je u Maloj sali Centra za kulturu održana manifestacija povodom obilježavanja 98 godina postojanja fudbala kao prvog organizovanog sporta u Goraždu.

Prema podacima, fudbalski klub kao sportski organizovan klub na ovim prostorima postoji od 1918. godine, a ova manifestacija ima za cilj vrati sjećanje na sve one koji su dali doprinos njegovom razvoju. Prvi sportski (fudbalski – prim. aut) klub u Goraždu osnovan je 1918. godine i dobio je naziv „Herceg Stjepan“ – zapisano je u knjizi autora, prof. Rasima Živojevića pod nazivom „Goražde u prošlosti u danas“ koja je štampana 1964.godine.

Sinoćnjoj manifestaciji prisustvovali su brojni nekadašnji fudbalski asovi, bivši igrači kluba iz Goražda koji je nekoliko puta mijenjao ime („Bratstvo“, „GOŠK“„Radnički“), te fudbalskog kluba „Azot“ iz Vitkovića, članovi porodica umrlih fudbalera, kantonalni i općinski zvaničnici, među kojima i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

12

 

Čuli smo pravo bogatstvo prisjećanja na vrijeme u kome je nastajao, ali i vrijeme u kome se razvijao fudbalski sport u Goraždu i Vitkovićima. O tome su govorili i prof. Alija Džemidžić, nekadašnji fudbaleri Salko Dervišević, Edib Čovčić, a posebno emotivno bilo je prisjećanje Braca Kuljuha koji je ispričao i nekoliko angedota o vječitom rivalstvu fudbalera goraždanskog kluba i kluba iz Vitkovića. Da pozdravi stare prijatelje i podijeli radost susreta i sjećanja, u Goražde je, na ovu svečanost došao i najstariji živući goraždanski fudbaler Srđan Tanasković koji je prvu utakmicu odigrao 1948.godine.

Čestitke organizatorima manifestacije, zahvalnost fudbalskim majstorima prisutnim na svečanosti i umrlim fudbalerima, kao i obećanja da će nastaviti da podržavaju jačanje fudbalskog, ali i ostalih sportova u BPK i općini Goražde izrekli su ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i načelnik Općine Goražde dr.sci Muhamed Ramović.

Na svečanosti su nekadašnjim fudbalskim prvotimcima, uspješnim trenerima i porodicama umrlih fudbalera klubova iz Goražda i Vitkovića predstavnici organizatora, te klubova, uručili priznanja a zvaničnicima kantonalne i općinske vlasti i sponzorima – zahvalnice.

2

 

 

Nakon svečanosti, u holu Centra za kulturu, otvorena je izložba na kojoj je kroz simboličnih 98 fotografija ispričan dio priče o fudbalu u Goraždu, koji se igrao i u najtežim danima rata 1992 – 1995.godina, priču o generacijama zaljubljenika u ovaj sport koji je, eto, ukorijenjen u Goraždu mnogo prije nego u brojnim, mnogo većim gradovima. A da sve bude baš sportski i u duhu povoda za organizovanje ovih događaja, u okviru manifestacije tokom dana odigrana je revijalna utakmica između ekipa FK “Goražde“ i NK „ Azot“.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.