»»

"/>
SA 4. KONFERENCIJE MINISTARA OBRAZOVANJA U BIH
Nastavljeni razgovori o prilagodbi sistema obrazovanja u procesu pridruživanja EU
Datum: 23.07.2016.

Press-ministar-obrazovanja-012

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga prisustvovao je 4. konferenciji ministara obrazovanja koja je jučer održana u Sarajevu.

Sjednica je bila tematska i bila je posvećena aktuelnim pitanjima i obavezama BiH u oblasti obrazovanja u kontekstu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji.

– Gosti na ovoj tematskoj sjednici bili su šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Johnatan Moore. Jučer smo razgovarali o realizovanim stvarima iz Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju kad je u pitanju oblast obrazovanja i onome što je usko vezano za obrazovanje, tj. zapošljavanje, kao i narednim koracima nakon Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju, odnosno onome što očekuju u sektoru obrazovanja i nadležnim obrazovnim ustanovama u BiH – kazao je ministar Damir Žuga.

On je istakao da je na sastanku također bilo govora o rezultatima zadnjeg popisa stanovništva u BiH, procentu nepismenosti stanovništva u BiH do kojeg se došlo na osnovu rezultata popisa, te mogućnostima za unaprjeđenje sistema obrazovanja.

– Razgovarano je i o kvalitetu obrazovanja, kao i na koji način bi trebali da odgovorimo na potrebe budućih generacija i ono što smo mogli da čujemo od NJ. E. ambasadora Larsa Wigemarka jeste da su oni zadovojni obrazovanjem u osnovnim školama, da je to, po njima, dobra polazna osnova i da treba uraditi određena unaprjeđivanja – istakao je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, kao predsjedavajući Konferencije ministara obrazovanja, konstatovao je da je u oblasti obrazovanja dosta toga realizovano, ali i da pred našom zemljom stoje nova pitanja i izazovi koji se u narednom periodu moraju riješiti.

Na sastanku je bilo govora i o drugim pitanjima, kao što su mogućnosti korištenja predpristupnih fondova EU za obrazovanje i zapošljavanje.

U ovom kontekstu, ministar Damir Žuga je naglasio da se kao preduslov korištenja razvojnih sredstava iz evropskih fondova na nivou BiH moraju pripremiti strategije u oblasti obrazovanja, čemu će se u narednom periodu posvetiti posebna pažnja.

Na sjednici je primljena k znanju Studija Evropske komisije poz nazivom „Od univerziteta do zapošljavanja: visoko obrazovanje i potrebe tržišta rada u BiH,“ te je zaključeno da Konferencija ministara obrazovanja ostaje pri opredjeljenju i nastojanjima usmjerenim ka punoj implementaciji obaveza BiH u oblasti obrazovanja.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.