»»

"/>
SARAJEVO
Školama u kojima se izučava turski jezik poklonjena oprema vrijedna milion dolara
Datum: 01.11.2016.

9

U zgradi Ambasade Republike Turske u Sarajevu juče je potpisan protokol o saradnji između BiH i Turske u okviru projekta “Moj izbor je turski”. Bh. školama u kojima se izučava turski jezik kao izborni predmet donirana je školska oprema u vidu 150 pametnih tabli, 300 projektora, 500 bijelih tabli i drugih pomagala čija ukupna vrijednost iznosi oko milion dolara.

Protokol o saradnji potpisali su federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, zamjenik ministra obrazovanja Turske Orhan Erdem, kantonalni ministri obrazovanja BiH, predsjednik Ureda za obrazovanje grada Istanbula Omer Faruk Yelkenci i predsjednik Instituta “Yunus Emre” Seref Ates.

Ates je podsjetio kako “Yunus Emre” u BiH kroz svoja tri ureda u Sarajevu, Fojnici i Mostaru vrlo uspješno sprovodi svoju misiju promocije turske kulture i jezika.

– Ovaj je projekat vrlo značajan. Za početak, mi nastavnike koji podučavaju turski plaćamo za njihov rad, to je naš prvi korak. Kada je u školama potražnja za turskim šira i jača, onda taj teret na sebe preuzimaju kantoni. Učenici koji su uspješni u ovom projeku, njima poklanjamo posjetu Istanbulu. Današnja aktivnost je od braće i sestara iz Istanbula, to je njihova podrška obrazovanju – rekao je Ates.

Zamjenik turskog ministra obrazovanja rekao je kako je 85 škola u Istanbulu pobratimljeno s školama iz Federacije BiH.

Pomenute istanbulske škole, kako je rekao, prikupile su sredstva odnosno poklone za bh. škole u vidu školske opreme.

Prema njegovim riječima, na prethodnom sastanku 23. aprila na Međunarodni dan djeteta ministrica Dilberović izrazila je želju da se u turskim školama bosanski jezik izučava kao izborni predmet.

– Kada smo došli na proslavu Dana djeteta 23. aprila ministrica Dilberović tražila je da se u turskim školama izučava bosanski jezik kao izborni predmet. Mi smo na ovaj sastanak došli s jednom radosnom viješću – 2017. godine bosanski jezik će se u Turskoj izučavati kao izborni predmet – naglasio je Erdem.

Dodjelu poklona bh. školama iz Turske te najavljeno izučavanje bosanskog jezika u turskim osnovnim školama pohvalila je ministrica Dilberović, javlja Anadolija.

10

– Biti ću sretna što ćemo uskoro moći popratiti događaj u Turskoj gdje će se zvanično uvesti bosanski jezik kao izborni jezik u osnovne škole, tako da će i naši prijatelji iz Turske, koliko su radili na promociji turskog jezika u BiH isto tako su bili istinski partneri na našu inicijativu da se uvede i bosanski jezik u osnovnim školama u Turskoj – naglasila je Dilberović.

Današnja dodjela vrijedne opreme, kako je istakla, iskaz je dobronamjernosti i ljubavi turskog naroda.

– Danas je svečana dodjela izuzetno vrijedne školske opreme i učila. Ta oprema će poslužiti svim učenicima da steknu nova znanja uz primjenu savremene tehnologije. Ovo je iskaz dobronamjernosti, ljubavi turskog naroda, ovo je skupio turski narod, 13 šlepera. Mi u BiH moramo biti poučeni događajima koji su vrlo bolno ranili prijateljsku Tursku 15. jula i učiti na onom što se dogodilo njima da ne ne desi nama – podsjetila je Dilberović.

Na 15. juli ove godine, odnosno pokušaj državnog puča u Turskoj podsjetio je i zamjenik turskog ministra obrazovanja.

Prema njegovim riječima, turske vlasti oformile su instituciju Maarif koja će preuzeti škole čije je rukovodstvo bilo teroristička organizacija koja stoji iza pokušaja državnog puča u Turskoj.

– Turska je 15. jula imala zaista veliki pokušaj udara koji je ona iznijela. Turska je osnovala instituciju, udruženje Maarif koje će napraviti da se okončaju škole koje su osnovane ranije i kojima je Turska ranije davala podršku, to su škole iza kojih je nažalost i učinjen pokušaj državnog udara u Turskoj. Danas su i zvaničnici tog udruženja s nama. Ukoliko se dobije podrška bh. vlasti, na kantonalnom i državnom nivou, kao institucija Maarif mi ćemo preuzeti škole čije je vodstvo teroristička organizacija u BiH, i ukoliko se dobije odobrenje, Maarif udruženje će preuzeti ove ustanove. Turska je prošla kroz jedan težak period i ne želimo da naše prijateljske zemlje, BiH, slične stvari dožive. Udruženje Maarif iza kojeg stoji Turska može povećati standarde kada je u pitanju obrazovanje i učiniti mnogo značajnije korake – rekao je Erdem.

8

U okviru projekta “Moj izbor je turski” koji vodi Institut “Yunus Emre” Sarajevo, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u BiH od 2011/2012. godine.

Projekat je počeo sa 1.100 učenika, a u školskoj 2016/2017. povećan je na 7.263.

S ciljem povećanja motivacije i unapređenja socijalizacije učenika koji uče turski kao drugi strani jezik, u okviru projekta budu organizirana različita sportska i kulturna takmičenja u kojima je učestvovalo oko 1.500 djece. Najuspješniji učenici bivaju nagrađeni putovanjem u Tursku, računarima i tabletima.

U okviru ovog projekta krajem novembra 2015. godine potpisan je protokol između Ministarstva obrazovanja Federacije BiH i turskog Ministarstva obrazovanja. Na osnovu tog protokola direktori škola iz BiH otputovali su u Istanbul i potpisali protokol o bratimljenju.

Kako bi se povećao kvalitet nastave turskog jezika i poboljšala atmosfera u razredima, u školama se formiraju kabineti turskog jezika. Aktivnosti na opremanju kabineta počele su sa tri učionice u školskoj 2015/2016. Radovi na opremanju kabineta nastavljaju se i u školskoj 2016/2017., a planirano je da u narednom periodu sve škole u kojima se uči turski jezik imaju učionicu za učenje istog.

Nastavnici turskog jezika također, imaju priliku da prisustvuju seminarima i drugim programima s ciljem što boljeg prenošenja znanja učenicima.

(Faktor.ba, Foto: AA)

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.