»»

"/>
Upriličeno predavanje o temi „Faktori bezbjednosti saobraćaja“
Datum: 29.12.2016.

3-21

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u prostorijama sale Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održano stručno predavanje o temi „Faktori bezbjednosti saobraćaja“.

Predavanje o ovoj temi upriličeno je od strane dipl. inžinjer saobraćaja Izete Jahić, koja trenutno obnaša funkciju direktorice Direkcije za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Učesnici ove edukacije bili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona Goražde- sektor za saobraćaj, vlasnici licenci ispitivača praktičnog dijela o sigurnosti saobraćaja na putevima, zatim vlasnici licenci ispitivača i predavača teoretske nastave o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja, kao i vlasnici dozvola vozač-instruktor.

Istaknuto je da se opasnost od saobraćajnih nezgoda, a koje su posljedica kretanja vozila i pješaka, može prikazati kao stanje u sistemu faktora koji se pri tome pojavljuju.

Cilj ovog predavanja, između ostalog, bio je i razmotriti bezbjedonosnu situaciju u Bosni i Hercegovini u kojoj su mjere sigurnosti saobraćaja veoma ugrožene, čiji su pokazatalj stalne saobraćajne nesreće.

„Svjedoci smo stalnih saobraćajnih nesreća i gubitaka ljudskih života koje se dešavaju gotovo svakodnevno. Mi kao direktni učesnici u obrazovanju i edukaciji, snosimo odgovornost i u poslu koji se odnosi za bjezbjednost saobraćaja“ – riječi su direktorice Direkcije za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Izete Jahić.

S ozbirom na činjenicu da je saobraćaj veoma složena pojava u kojoj dolazi do mnogih konfliktnih situacija, kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja neophodno je provesti niz mjera čiji je cilj smanjenje opasnosti, a osnovni faktori bezbjednosti u saobraćaju su čovjek, vozilo i put.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.