»»

"/>
PREDSTAVNICI BPK-A GORAŽDE BORAVILI U NJEMAČKOJ
Razgovarano o novim projektima
Datum: 21.06.2017.

Predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga i ministar finansija Nudžeim Džihanić, zajedno sa direktorom JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde Admirom Kurtovićem boravili su u trodnevnoj posjeti Njemačkoj.

U toku ove posjete, predstavnici Vlade kantona i direktor škole imali su priliku sastati se sa generalnim direktorom kompanije EMKA Velbertom J. Wolffom i vlasnikom ove kompanije Fridhelmom Runge te sa Goraždankom Dinom Ušanović, zaposlenoj u Münsteru i na taj način upoznati se sa sistemom rada kompanije i mogućim novim projektima u Goraždu.

Također, upriličena je posjeta i kompaniji HSO – Herbert Schmidt, koja egzistira oko 70 godina u Njemačkoj, a vodeća je firma za galvanizaciju u automobilskoj industriji u Njemačkoj, a i u svijetu.

 

Tom prilikom, direktorica za razvoj Almedina  Fetahović – Ušanović upoznala je predstavnike našeg kantona sa sistemom rada ove kompanije, kao i sa realizacijom praktične nastave, odnosno  sa nastavnim planom i programom  za galvanizere. S tim u vezi, razgovarano je i o mogućnosti organizovanja ovog zanimanja i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Posljedni dan boravka u Njemačkoj, predstavnici našeg kantona posjetili su BBS – Osanabrück školu za stručna tehnička zanimanja. Od strane rukovodstva škole upoznati su sa radom i aktivnostima škole te su dogovorene naredne aktivnosti, koje se odnose na potpisivanje sporazuma o saradnji, razmjeni nastavnih planova i programa, razmjeni stručnog kadra i učenika i zajedničkom apliciranju prema fondovima EU.

Također, njemačka firma Trimble obezbijedila je donaciju JU SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, odnosno  uređaje za mjerenja za učenike građevinske struke, a upriličena trodnevna posjeta Njemačkoj doprinijela je sagledavanju i približavanju njemačkom sistemu obrazovanja, odnosno mogućnosti primjene tog sistema u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.