»»

"/>
Uspješno obavljene pripreme za početak obaveznog predškolskog programa za djecu pred polazak u školu
Do sada najveća obuhvaćenost djece
Datum: 05.03.2012.

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović održala je danas redovni sastanak sa direktorima goraždanskih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“ Alijom Lapom i Elmom Bučo. Na sastanku je analizirana organizacija i dinamika priprema za početak obaveznog predškolskog programa za djecu pred polazak u školu, a danas, konkretno, analiziran je broj upisane djece.

Obuhvaćenost djece ovim programom prema riječima Amire Borovac, stručne saradnice za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje, veća je nego prošli put, što je svakako dobra vijest.  Za pohađanje obaveznog predškolskog programa upisano je 179 djece, što je 95 % u odnosu na broj djece koja će u ovoj školskoj godini biti upisana u prvi razred. Najveći broj djece skoncentrisan je na gradskom području na kojem će biti raspoređene 4 grupe- po dvije u vrtićima SOS Kinderdorf i „Sunce“. Ostalih pet grupa raspoređeno je u školskim objektima u Ustikolini, Prači, Osanici, Vitkovićima(za djecu sa Sadbe) i Beriču (za djecu iz Bogušića.)

Najveći problem kako ističe Amira Borovac, predstavljala je razuđenost prostora i mali broj djece u ruralnom području za koje je trebalo obezbijediti adekvatne uslove za pohađanje predškolskog obrazovanja. No uprkos tome, pripreme za početak obaveznog predškolskog programa, uspješno su privedene kraju.

Na današnjem sastanku dogovoreni su i detalji oko finansijskog plana i troškova programa, koji se odnose na angažovanje odgajateljica, opremanje učionica, prijevoz i užinu za djecu.

Obavezni predškolski program u trajanju od tri mjeseca započinje sredinom marta, a o tačnom terminu početka nastave roditelji djece će biti blagovremeno obavješteni posredstvom medija i naše web stranice.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.