»»

"/>
USUSRET 5. OKTOBRU – SVJETSKOM DANU UČITELJA
Održan tradicionalni prijem za prosvjetne radnike
Datum: 04.10.2017.

Povodom obilježavanja 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja BPK Goražde danas je održan tradicionalni prijem za predstavnike prosvjetnih radnika iz osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Kako je istaknuto, Svjetski dan učitelja jedna je od rijetkih prilika je da se ukaže na značaj prosvjetnih radnika u društvu i njihovu ulogu u odgoju i obrazovanju djece i mladih i to je jedan od razloga zbog kojeg se ovome datumu u BPK Goražde svake godine pridaje poseban značaj.

Budući da prijemu, zbog neodložnih obaveza, nije mogao prisustvovati resorni ministar Damir Žuga, prenesena je njegova čestitka prosvjetnim radnicima, u kojoj, između ostalog, stoji:

„Pred svima nama je još puno posla i aktivnosti. Nastavnička profesija u BiH suočava se s mnogim izazovima skoro dvije decenije. Profesija nastavnika u sistemu obrazovanja i u društvu  pod uticajem je niza različitih ekonomskih, političkih i društvenih činilaca. Očigledno je da kvalitetno obrazovanje u velikoj mjeri zavisi od kvaliteta rada nastavnika. Cjeloživotno učenje nije više nepoznanica te se mi i opredjeljujemo za stalni napredak svakog pojedinca. Ohrabrujemo naše nastavnike da ulažu i dalje u svoje obrazovanje i time stiču značajne kompetencije. Od nastavnika se oduvijek očekivalo i očekuje da svojim radom, zalaganjem osobinama, ponašanjem i stručnom osposobljenošći bude primjer, ne samo učenicima, nego i društvu kao cjelini. Mi možemo biti ponosni na rad i aktivnosti nastavnika u školama sa područja BPK Goražde i možemo biti sigurni da sa ovakvim kadrom, uz stalno usavršavanje, nemamo prepreka“.

Čestitke povodom Svjetskog dana učitelja uputila je i direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dika Makota.

– Ovo je dan u kojem pokušavamo, na sve moguće načine, da iskažemo koliko je važna uloga prosvjetnog radnika odnosno učitelja, da promovišemo i mobilišemo sve ono što može dati značaj ulozi prosvjetnog radnika i da taj prosvjetni radnik može sutra nesmetano da prenosi svoje znanje za budućnost naše djece – istakla je ona.

U svojoj čestitci direktorica Pedagoškog zavoda je također kazala da će značaj prosvjetnog radnika u društvu biti veći što znanje budućih generacija bude funkcionalnije i što mladi budu spremiji da odgovore izazovima koji pred njima stoje.

U ime reprezentativnih sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, čestitke povodom 5. oktobra uputio je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde Ekrem Karauzović.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.