»»

"/>
PRESS MINISTRA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Javni poziv za finansiranje sporta za 2018. godinu trebao bi biti objavljen početkom naredne sedmice
Datum: 22.01.2018.

Na svojoj posljednjoj sjednici Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je Program „Tekući transferi za sport“ za 2018. godinu.

Tim povodom, ministar za obrazovanje, mlade, nauku i sport Damir Žuga danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o ovom programu i njegovima ciljevima.

On je iskazao zadovoljstvo zbog toga što je ovo prvi program koji je Vlada usvojila u ovoj godini, a posebno što je Budžetom predviđeni iznos sredstava za razvoj sporta i podršku sportskim klubovima na području BPK Goražde na nivou od prošle godine.

– Program utroška sredstava „Tekući transfer za sport“ za 2018. godinu usvojen je u planiranom iznosu od 460.000,00 KM. To je isti iznos sredstava koji smo imali i prošle godine i čije izvršenje je, što je jako važno, u stopostotnom procentu – istakao je ministar Žuga.

Prema njegovim riječima, u odnosu na ukupni Budžet, planirana izdvajanja za sport i ove godine predstavljaju veoma značajnu stavku.

– Kada se uzme procentualno koliko je izvršenje Budžeta i koji smo iznos doznačili sportskim klubovima, tvrdim da je, u odnosu na Budžet, to najveći procenat u BiH – naglasio je ministar.

On je ovom prilikom najavio da će javni poziv po ovom programu utroška sredstava biti raspisan početkom naredne sedmice te podsjetio na najznačajnije kriterije raspodjele ovih sredstava.

– 80 posto sredstava odlazi na javni poziv, a 20 posto sredstava se dodjeljuje na osnovu zahtjeva sportskih organizacija i klubova koje odobrava ministar. Pravo apliciranja na ova sredstava imaju sportski kolektivi, dakle nevladine organizacije koje su, pored Registra kojeg vodi Ministarstvo za pravosuđe, upisani i u Sportski registar koji vodi resorno ministarstvo. Prošle godine su to bila 24 sportska kolektiva. Pored njih, pravo na ostvarivanje ovih sredstava imaju Sportski savez i Savez za sport i rekreaciju lica sa invaliditetom BPK, kao i Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja – kazao je ministar i podsjetio da se iz ovih sredstava također finansiraju i druge obaveze iz oblasti sporta, kao što je npr. plaćanje zakupnina za sportske objekte.

Na kraju press konferencije, resorni ministar iskazao je zadovoljstvo zbog toga što je Program utroška sredstava za finansiranje sporta usvojen na samom početku godine.

– Mislim da ćemo do početka sportskih sezona za većinu kolektiva, koje najvećim dijelom počinju u martu, imati završenu kompletnu proceduru, tako da ćemo na lakši način odobravati sredstva tim sportskim klubovima – istakao je ministar Žuga.

On je ovom prilikom podsjetio i na potrebu pravdanja sredstava ostvarenih kroz transfer za sport u 2017. godini.

– Svaki put imamo sve rigoroznije zahtjeve u pogledu pravdanja sredstava. Imamo određenih problema da neki klubovi nisu dobili sva finansijska sredstva, ali oni su dužni da, ako su dobili sredstva za tri kartala, opravdaju ta tri kvartala, a  vjerujem da će finansijska sredstva koja im nisu isplaćena za 2017. godinu, biti isplaćena krajem ovog mjeseca ili početkom februara – pojasnio je resorni ministar.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.