»»

"/>
PRIMJENA  SE OČEKUJE OD NAREDNE ŠKOLSKE GODINE
Održana javna rasprava o nacrtu Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave
Datum: 05.07.2018.

Nakon nedavno okončane edukacije za mentore praktične nastave u firmama koju je organizovalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj GIZ u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Ministarstvom za privredu i Privrednom komorom BPK Goražde, danas je u Biznis centru u Goraždu održana javna rasprava o nacrtu Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata.

Ova aktivnost  realizuje se u okviru GIZ projekta „Stručno obrazovanje u BiH“  koji se od prošle godine, kao pilot projekat, implementira u  četiri regije, a jedna od njih je i Goražde.

„Od četiri regije gdje se implementira ovaj projekat, u provedbi ovih aktivnosti prednjači Goražde, što je velika zasluga  poslovnih subjekata koji sami traže da učenici dolaze kod njih na obavljanje praktične nastave, traže da se uključe i budu jedan od aktera koji će se pitati kada se radi o organizaciji i izvođenju praktične nastave. Pravilnik će doprinijeti sistemskom rješavanju pitanja izvođenja i organizacije praktične nastave po pitanju nadležnosti, odgovornosti, a i obaveza“- istaknula je stručna savjetnica u GIZ-u Majda Tolić.

Kada je riječ o pravilniku, istaknuto je da se radi o sistemskom okviru koji uređuje oblast praktične nastave u privrednim subjektima i srednjim školama. Na njegov nacrt, svoje primjedbe i sugestije trebali bi dati privredni subjekti nakon čega bi se, do kraja mjeseca, on trebao i usvojiti. Primjena pravilnika očekuje se već početkom nove školske godine.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge, ovo je jedna od aktivnosti koju Ministarstvo provodi  s ciljem usklađivanja obrzovne politke sa potrebama tržišta rada.

„Od naredne školske godine već smo odredili jedan razred eksperimentalno, gdje smo na uštrb  opšteobrazovnih predmeta povećali broj praktičnih sati za više od tristo posto,  što znači da će naši učenici imati više prakse koju će moći adekvatnije primijeniti u privredi, za što su naši privrednici iskazali potrebu“- istakao je on.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.