»»

"/>
DUGOGODIŠNJA SARADNJA DVIJU OBRAZOVNIH USTANOVA
Studenti iz Švicarske četrnaesti put u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Datum: 12.09.2018.

U okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini, studenti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Cirihu ove godine borave u svojoj četrnaestoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Ovim se nastavlja dugogodišnja saradnja profesora i studenata ovog fakulteta s nastavnicima i učenicima OŠ „Husein ef. Đozo“ koji su ujedno i domaćini gostima iz Švicarske.

Direktorica OŠ „Husein ef. Đozo“ Halida Kurtović podsjetila je da se radi o posjeti studenata završne godine Pedagoškog fakulteta koji imaju za cilj da se upoznaju sa sistemom obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu, kao i da je cijeli projekat boravka studenata u Goraždu započeo zahvaljujući profesoru Pedagoškog fakulteta iz Ciriha Rölfu Gotliebu i bivšem direktoru OŠ „Husein ef. Đozo“ Ahmu Adžoviću.

 

– Od tada, do danas napisala se jedna prelijepa knjiga o druženju, o prijateljstvu, o razmjeni iskustava i ta knjiga već piše četrnaesto poglavlje. Studenti nisu pasivni, oni su veoma aktivni. Posjećuju naše časove, slušaju časove naših nastavnika, borave u učionicama i sami su predavači i održe po jedan čas te prave interaktivne radionice s našim učenicima – kazala je direktorica Halida Kurtović.

Uz zahvalnost Švicarskoj ambasadi koja podržava cijeli ovaj projekat, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga iskazao je zadovoljstvo novom posjetom švicarskih studenata.

 

– To su studenti koji imaju za cilj u svom programu, zbog velikog broja djece koja dolaze s područja BiH, da bolje upoznaju njihovu kulturu kako bi se adekvatnije pribiližili učenicima s kojima će u narednom periodu raditi i mislim da u toku njihovog boravka, od nekoliko dana u Goraždu i sedam do deset dana u BiH, oni imaju mogućnost da se upoznaju s obrazovnim sistemom i kulturom u BiH i to što čuju prenesu u zajednice u kojima žive – kazao je ministar.

Zadovoljstvo dugogodišnjom, uspješnom saradnjom i uspostavljenim prijateljskim vezama iskazali su i gosti iz Švicarske te kazali da je ova studijska posjeta od velikog značaja za rad profesora i studenata Pedagoškog fakulteta u Cirihu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.