»»

"/>
Eksperimentalno uvođenje Škole plivanja za učenike IV razreda osnovnih škola
Datum: 21.01.2019.
S ciljem promocije važnosti zdravlja učenika, a prije svega sticanja neophodnih kompetencija i vještina za snalaženje u prirodi i prirodnom okruženju, Ministarstvo za obrazovanje, mlade nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde odlučilo je da za sve učenike IV razreda osnovnih škola obezbijedi Školu plivanja u Sarajevu.
Za ove namjene sredstva je obezbijedilo Ministarstvo za obrazovanje, mlade i nauku Kantona Sarajevo, a podršku je pružila i organizacija Word Vision.
– Prema istraživanjima koja su u prethodnom periodu proveli nastavnici Tjelesnog i zdravstevnog odgoja, veliki broj djece su neplivači. Osposobiti dijete da se snalazi u vodi i pliva je svakako jedan od ciljeva koji su definisani svim aktima u obrazovnom sektoru.
“Želeći da utičemo na skladan rast i razvoj djece, te da zadovoljimo potrebe djece za kretanjem i boravkom u vodi, dajemo preporuku da svi učenici IV razreda u školskoj 2018/19. godini prođu kroz Školu plivanja. Planirano je da učenici provedu dva dana Škole plivanja u ovoj školskoj godini. Realizacija Škole plivanja će se održati u Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu, gdje su obezbijeđeni stručni instruktori plivanja. Uz učenike je obezbijeđena pratnja nastavnika i koordinatora projekta. Svi učenici (oko 240) su rapoređeni u šest grupa.
Prema informacijama s kojima raspolažemo, učenici su veoma zadovoljni, sretni i postižu odlične rezultate u plivanju”- kazala je Amira Borovac, stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje u kantonalnom Ministarstvu obrazovanja.
Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.