»»

"/>
OBJAVLJEN JAVNI POZIV RODITELJIMA/STARATELJIMA DJECE ZA PRIJAVU DJECE U OBAVEZNI PREDŠKOLSKI PROGRAM
Prijavu djece izvršiti u najbližoj predškolskoj ustanovi prema mjestu stanovanja
Datum: 04.02.2019.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je javni poziv roditeljima/starateljima djece za prijavu djece u obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja u BPK Goražde. Naime, na javni poziv potrebno je prijaviti djecu rođenu od 01.09.2012 do 31.08.2013.godine,  odnosno djecu koja će u mjesecu septembru imati navršenih šest godina života te biti upisana u prvi razred osnovne škole.

Obaveza prethodne pripreme djece pred polazak u prvi razred osnovne škole propisana je Zakonom o osnovnom odgoju i obrzaovanju BPK Goražde, prema kojoj djeca obveznici, pohađaju od 150-170 sati odgovarajućeg odgojno-obrazovnog programa. Prijava za pohađanje ovog obaveznog programa može se izvrštiti u vrtićima i osnovnim školama na području našeg kantona, zavisno od mjesta stanovanja.

Prema riječima stručne savjetnice za osnovno obrazovanje u Ministarstvu za obrzovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Amire Borovac ovaj program provodi se već devet godina na području našeg kantona i daje veoma dobre rezultate.

„Roditelji i staratelji koji imaju djecu ovog uzrasta potrebno je da odu u predškolsku ustanovu za predškolski odgoj i obrazovanje ili u područne škole, najbliže njihovom mjestu stanovanja. Što se tiče učenika koji stanuju na području mjesne zajednice Vitkovići i upisnog područja Osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“, roditelji mogu prijaviti djecu u Vitkovićima, zatim u područnim školama  Berič, Sadba i Bogušići, a  za djecu  koja stanuju na upisnom području Osnovne škole „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača, roditelji mogu prijaviti djecu u matičnu školu u Ilovači, a zatim i u područne škole Brzača, Osanica i Rešetnica.

Takođe, želim naglasiti da svi roditelji koji stanuju na području općine Foča u FBiH djecu mogu prijaviti u Osnovnu školu „Ustikolina“.Kao i prethodnih godina, Ministarstvo je u budžetu planiralo potrebna sredstva za realizaciju ovog programa, tako da sva djeca koja su školski obveznici budu obuhvaćena ovim programom, a samu strukturu i raspored grupa ćemo utvrditi naknadno, nakon što se djeca prijave. Trenutno je najbitnije da roditelji prijave svoju djecu, a u samim vrtićima će dobiti informacije koja je to dokumentacija neophodna za upis djece u obavezni program, odnosno kasnije u  osnovnu školu i kada program počinje kao i ostale detalje.

Dakle mi smo već u pregovorima sa domovima zdravlja gdje smo dogovorili da već od sljedeće sedmice počinju ljekarski pregledi za svu djecu, a naravno, važno je upoznati roditelje da troškovi ljekarskih pregleda padaju na teret Ministarstva“-kazala je ovom prilikom Amira Borovac.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.