»»

"/>
V Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH – Goražde, maj 2013

Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola BiH“, je najveće i najmasovnije okupljanje srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Festival rada srednjih tehničkih i stručnih škola iz BiH je idealna prilika da učenici – mladi talenati pokažu svoje znanje i predstave radove i ideje iz više različitih oblasti”. Glavni cilj Festivala je da se srednjoškolci upoznaju sa gradovima i općinama Bosne i Hercegovine, te da se podstakne njihovo druženje i takmičarski duh. Također jedan od bitnih ciljeva je afirmacija srednjih tehničkih i stručnih škola, predstavljanje zanimanja, kao i razmjena mišljenja i iskustava o stručnom obrazovanju mladih. Svi učesnici će imati priliku da pokažu svoja znanja i da se takmiče iz neke od mnogobrojnih stručnih oblasti.

doboj 1

S obzirom da festival podržavaju i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta FBIH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS znak je da se radi za dobrobit cijele društvene zajednice. Učestvovanjem na festivalu rada imamo priliku da vidimo koliko su napredovali drugi, gdje smo mi i šta je nama činiti na poboljšanju vlastitih uslova rada koristeći iskustva drugih škola.

Ove godine takmičenje će se održati za 24 stručna zvanja kao i za 31 zanimanje. Očekuje se da će na ovom festivalu rada biti postignuti rekordni rezultati kada je u pitanju broj učenika i škola koje će uzeti učešća na festivalu. Podsjetimo da je prošlogodišnji festival rada koji je održan u Doboju posjetilo  88 škola sa područja oba entiteta u BIH, 1050 učenika takmičilo se u stručno-teoretskom i praktičnom znanju u kategorijama 24 stručna zvanja i 23 zanimanja unutar raznih tehničkih oblasti (mašinstvo, elektrotehnika, građevina, tekstilna tehnika, hemijska tehnika, ekonomija, drvna tehnika, ugostiteljstvo i turizam, saobraćaj, mehatronika, poljoprivredna i prehrambena tehnika, šumarstvo …).

1151107_orig_1

U okviru festivala rada održat će se  takmičarska izložba radova po strukama (što predstavlja centralni  dio cjelokupne manifestacije), kao i revija amaterskog filma i izložba fotografija.

Nadamo se da će se naš grad i kanton kao i srednje škole sa područja našeg kantona predstaviti kao dobar domaćin.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.