»»

"/>
Besplatni udžbenici za osnovce na području BPK Goražde

 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pokrenulo je proceduru nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola u školskoj 2012/2013. godini. Tim povodom, ministrica Alma Delizaimović upriličila je danas press konferenciju na kojoj je govorila o nabavci udžbenika, ali i o važnim uputama za roditelje učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje.

U osnovne škole na području BPK Goražde u školskoj 2012/2013.godini upisana su 2.061 učenika . Od prvog do četvrtog razreda je 825 učenika i svi učenici će dobiti besplatne udžbenike. Kada je riječ o prvom razredu svi učenici će dobiti nove kompletne udžbenike, a za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda jedan dio biće iskorišten iz školskih biblioteka, a za drugi dio od 249 kompleta Ministarstvo je obezbijedilo finansijska sredstva i oni će biti kupljeni novi. Dakle, svi učenici od prvog do četvrtog razreda, bez obzira na socijalni status, dobiće besplatne udžbenike, dok će besplatne udžbenike od petog do devetog razreda dobiti učenici koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica. U školskim bibliotekama za ove učenike već su obezbjeđena 233 kompleta,  a za ostatak od 176 kompleta Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport će obezbijediti sredstva.

„Važna informacija za roditelje je da ne kupuju udžbenike prije nego što počne školska godina, jer će vaše dijete dobiti udžbenike u školi. Svi učenici prvog razreda, njih 186 prema našoj evidenciji , dobiće nove udžbenike. Radi se o pet udžbenika: Matematika , Bosanski jezik, Moja okolina, Vjeronauka i Muzička kultura, koje oni neće imati obavezu da vrate na kraju školske godine. Radna sveska koja se obično nalazi uz udžbenik nije obavezna, učitelj je ne smije zahtijevati od roditelja, jedino ako se dogovore da žele da kupe te radne sveske jer im možda tako olakšava rad. Preporuka koju ćemo poslati školama odnosi se i na težinu đačke torbe, s obzirom da su djeca preopterećena. Za roditelje učenika devetog razreda preporuka je da se strpe,  postupak koji se vodi pri Federealnom ministarstvu obrazovanja i nauke je u toku, mi očekujemo da bi ti udžbenici već u drugoj polovini septembra trebali biti u knjižarama. Ovom prilikom želim sretan  početak nove školske godine, prvenstveno učenicima koji su upisani u prvi razred ,  njihovim roditeljima te svima koji su u obrazovnom procesu “- riječi su ministrice obrazovanja Alme Delizaimović.

Na press konferenciji je istaknuto da svi udžbnenici koji su se koristili u prošloj školskoj godini važe, jer nema nikakvih izmjena i na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde oni će biti u upotrebi.

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.