Press konferencija ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Konkursna procedura za dodjelu studentskih stipendija bit će provedena u narednih 15 dana
Datum: 15.03.2021.

U budžetu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  za studentske stipendije u akademskoj 2021/2022.godini planirana su finansijska sredstva u iznosu od  173.000 KM. Na posljednjoj sjednici, Vlada BPK Goražde, na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport dala je saglasnost na Kriterije za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima I i II ciklusa studija za 2020/21. studijsku godinu.

Konkursna procedura će biti provedena u narednih petnaest dana, a prema riječima ministra Armana Bešlije, kriteriji za dodjelu stipendija su u principu isti kao i prethodne godine tako da se raspon stipendija kreće od 130 do 190 KM.

„ Proceduralno mi ćemo to brzo provesti, a i sami studenti su već u pripravnosti i čekaju poziv. Prema informacijama s kojim ministarstvo raspolaže, većina njih pripremila je potrebnu dokumentaciju. Ono što smo u prošloj studijskoj godini uveli u praksu jeste da i predstavnici studenata učestvuju u komisijama za bodovanje, tako da su i sami studenti uključeni u cijeli proces. Nadamo se da će Ministarstvo za finansije imati senzibilnosti da isplati više stipendija odjednom, jer već se bliži kraj ove studijske godine“- ovom prilikom kazao je ministar Bešlija.

Osim stipendija, na sjednici Vlade BPK Goražde usvojeno je nekoliko odluka i programa utroška sredstava. Između ostalog, usvojena je Odluka kojom su u potpunosti u budžetu Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde obezbijeđena sredstva za rad Resursne sobe.

„Pozvat ćemo i roditelje djece, korisnika Resursne sobe da vidimo da li možemo nešto poboljšati. Tražili smo plan i program rada vrtića vezano za Resursnu sobu, jer evidentno je da imamo sve veći broj djece kojoj treba posebna pažnja“-ističe ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

A kada je riječ o obrazovnom procesu, uzimajući u obzir nepovoljnu  epidemiološku situaciju na području BPK Goražde, ministar Bešlija ističe da se u svim školama provode mjere i da se nastavni plan i proces, još uvijek, odvija neometano te da sve obrazovne ustanove imaju krizne planove koje će primjenjivati ukoliko za to bude potrebe.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

1. slavne višegradske brigade 2a, 73 000 Goražde
Bosna i Hercegovina
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ARMAN BEŠLIJA. ministar
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba, arman.beslija@bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.