»»

"/>
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT I PEDAGOŠKI ZAVOD BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE
Prvo stručno predavanje o temi „Značaj psihologije u preveniranju stresa kod učenika i nastavnika“ održano u OŠ Fahrudin Fahro Baščelija
Datum: 09.02.2023.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  podržali su inicijativu prof.dr. Redža Čauševića za održavanje niza stručnih predavanja u svim odgojno-obrazovnim ustanovama s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Shodno tome, ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Adisa Alikadić-Herić sa saradnicima je organizirala sastanak s profesorom Čauševićem, na kojem su dogovoreni konkretni koraci realizacije ove aktivnosti.

Prvo stručno predavanje o temi „Značaj psihologije u preveniranju stresa kod učenika i nastavnika“ profesor Čaušević  održao je danas  u OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ u Goraždu , dok će isto predavanje biti organizirano u narednom periodu u ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama. U fokusu je jačanje stručnih kompetencija nastavnika i stručnih saradnika za korištenje tehnika preveniranja stresa, kako bi bili rezilijentniji na stres i na sve drugo što nas okružuje, a  budući da živimo u intenzivno stresnim vremenima, mentalna higijena je neophodna za očuvanje ne samo mentalnog zdravlja, već zdravlja općenito. Dakle, ulaganje u mentalno zdravlje, poticanje svega onoga što znači mentalno zdravlje doprinosi i tome da se lakše suočavamo sa izazovima, da smo otporniji na stres.

Kako bi se ostvarili dugoročni ciljevi, neophodno je da se mladi ljudi – djeca u vrtićima i učenici u osnovnim i srednjim školama, osvještavaju o značaju mentalnog zdravlja, a to se može postići prvenstveno kroz odgojno-obrazovni sistem u kojem će nastavnici i stručni saradnici koji rade s tim mladim ljudima unaprijediti vlastite stručne kompetencije u ovoj oblasti.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.