»»

"/>
Uvođenje inovativnih učila u proces nastave
Održana prezentacija korištenja interaktivne table u procesu nastave
Datum: 17.09.2012.

U organizaciji Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je u osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“ za nastavnike i profesore svih osnovnih i srednjih škola u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde organizovana prezentacija korištenja interaktivne table u procesu nastave.

Učesnike prezentacije pozdravile su direktorica škole Ediba Bećirević i direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dika Makota, koja je ovom prilikom kazala da je jedan od ciljeva Pedagoškog zavoda da u obrazovni proces unese inovativna rješenja koja će omogućiti bolje i savremenije izvođenje nastave.

– Danas imamo seminar o temi primjene interaktivne table u procesu nastave. Interaktivna tabla je pomoć, skup kompletnih tehnoloških inovacija uz čiju se pomoć može kreativno, stručno i inovativno predstaviti znanje i na taj način učenik može apsorbovati znanje uz prikazanu sliku, rečenu riječ i sve ono što je vizuelno predstavljeno. Većina naših gradskih škola ima jednu ili dvije table a ubuduće nam je cilj da se sve škole i svi kabineti opreme sa takvim tablama i da u svim kabinetima imamo dostupan internet kako bismo poboljšali uslove rada u svim našim školama – kazala je danas direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota.

Nakon uvoda Ermina Dragolja, stručnog savjetnika iz oblasti obrazovanja PZ, prezentaciju korištenja interaktivne table održao je nastavnik geografije Enes Džemidžić koji ovu tablu u nastavi koristi već dvije godine. Prema njegovim riječima, za korištenje interaktivne table potrebno je samo površno poznavanje rada na kompjuteru, a dosadašnje reakcije učenika u korištenju ove table su odlične.

– Kada vidite zadovoljna lica djece, ona najviše govore koji je njen značaj i ova tabla, u svakom slučaju, olakšava rad u procesu nastave. Može se raditi sve što se radilo na staroj tabli i još mnogo toga više, uz primjenu novih softvera i interneta, što u potpunosti mijenja nastavni čas u smislu da je on zanimljiviji a što je najvažnije djeca sigurno mogu više naučiti i biti zainteresovana za ono što im se prezentuje. Mi smo prvu tablu dobili od organizacije World Vision, a poslije smo dobili smo još jednu koju ima kabinet fizike. Meni je ovo već druga godina da je koristim i moja iskustva su odlična, a mislim da će iskustva mojih kolega, pogotovo u razrednoj nastavi, biti takođe dobra jer se sigurno može koristiti za sve predmete – istakao je Džemidžić.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.