»»

"/>
Svečana akademija povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja
Odato priznanje predanom radu i trudu naših učitelja
Datum: 05.10.2012.

Povodom 5.oktobra koji se obilježava kao Svjetski dan učitelja sinoć je u sali Skupštine BPK Goražde upriličena svečana akademija koja je započela intoniranjem državne himne te učiteljske zakletve. Cjelokupan program svečane akademije bio je posvećen učiteljima i njihovom značaju u razvoju društvene zajednice, a čestitke povodom ovog datuma prosvjetnim radnicima uputili su premijer BPK Goražde dr. Alija Begović i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović.

„Goražde ima dugu i svijetlu tradiciju učiteljskog rada. Rad i trud goraždanskih učitelja utkan je u temelje naših škola u kojima su generacije Goraždana desetljećima sticali svoja znanja. Škola jeste temelj, jer se njome čuva i gradi nacionalni, kulturni,vjerski, moralni i svaki drugi identitet. Želim vam izraziti zahvalnost i poštovanje za znanje koje prenosite i strpljenje kojim svakodnevno vodite djecu do novih vrijednih saznanja, kako programsko-nastavnih tako i onih životnih. Vlada BPK i resorno ministarstvo i dalje će raditi na poboljšanju uslova za teorijski i praktični rad u školama na području našeg kantona, savremenim opremanjem i optimalnim korištenjem nastavne tehnike i tehnologije u funkcionalnom prostoru kao i na poboljšanju životnog standarda uposlenih u obrazovanju,  kako bi osigurali uslove za uspjeh svakog učenika, nastavnika, stručnog saradnika i radnika škola“-riječi su premijera BPK dr. Alije Begovića.

O značaju obavljanja ove profesije govorila je i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović.

„ Obrazovanje je veoma bitna karika društvenog sistema, pokretač promjena, nosilac napretka u društvu, a sa sobom nosi teret stalnog i kontinuiranog rada za što kvalitetnije kreiranje ličnosti koji će biti korisni našoj Bosni i Hercegovini. Ministarstvo za obrazovanje je zaista opredjeljeno u toj namjeri i istrajno da djeci na prostoru našeg kantona pruži što kvalitetnije obrazovanje onakvo kako to ona zaslužuju jer svi imamo jedan zajednički cilj, a to je sretno dijete za sretnu budućnost. Učitelj je taj koji stvara našu budućnost učeći djecu prvim slovima i riječima oblikujući naše najveće bogatstvo- našu djecu. Otvara im vrata znanja otvara im vrata u svijet. Osim što učenicima pružaju obrazovanje zasnovano na visokim standardima, učitelji škole čine mjestima u kojima se djeca osjećaju dobrodošlima, ohrabrenima i sretnima. Prema svakom djetetu se odnose sa dostojanstvom omogućavajući im da tako ispune svako svoj potencijal. Ne treba zaboraviti da niti jedna profesija nema tako važne posljedice na budućnost društva kao profesija učitelja“- kazala je ovom prilikom ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alma Delizaimović.

Ova svečanost ujedno je i čestitka Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i  sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja svim odgajateljima, učiteljima, profesorima i svima onima koji su vezani za obrazovanje. Kako je ovom prilikom istaknuto, to je priznanje predanom radu i trudu naših učitelja koji svakodnevno doprinose stvaranju ličnosti koja je stub razvoja, kako našeg kantona tako i države Bosne i Hercegovine.

O obilježavanju ovog značajnog datuma govorili su i  predstavnici sindikata srednjeg i osnovnog odgoja, Hilmo Bunjo i Ekrem Karauzović, predstavnik predškolskih ustanova Alija Lapo, u ime direktora osnovnih škola Dževad Šivšić, srednjih škola Fikret Terović te direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota, a melodije koje su za ovu priliku pripremili izvođači Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“ uljepšale su ovu svečanost.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pokrenulo je ove godine inicijativu za izbor najistaknutijih nastavnika u 2010/2011. školskoj godini. Nastavnička vijeća svih škola te predškolske ustanove dale su svoje prijedloge a usaglašavanjem direktora, Pedagoškog zavoda i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde odlučeno je da su najistaknutijiji nastavnici sa područja BPK Goražde za 2011.godinu: Emina Selimović odgajateljica ispred  dječijeg vrtića „SOS Kinderdorf“, Lejla Karčić-razredna nastava, Osnovna škola „Husein ef. Đozo“, Ekrem Karauzović-predmetna nastava, osnovna škola „Mehmedalija Mak Dizdar“ i Hilmo Bunjo, ispred Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“.

Centralna manifestacija povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja održava se danas u Sarajevu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.