»»

"/>
Sastanak resornog ministra sa direktorima osnovnih i srednjih škola
Promjenama do kvalitetnijeg obrazovanja
Datum: 08.01.2013.

Copy-of-100_3992

Uvođenje inovacija u proces obrazovanja i unaprjeđenje uslova i metoda rada u svim školama na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prioritet je Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u narednom periodu.

To je razlog zbog kojeg je, nakon jučerašnjeg sastanaka sa direktorima predškolskih ustanova, resorni ministar Dževad Adžem danas održao sastanke i sa direktorima osnovnih i srednjih škola na području našeg kantona.

Razgovarano je o trenutnoj problematici u radu škola te načinima postepenog uvođenja novina koje će, u dugoročnom periodu, unaprijediti stanje u obrazovnim ustanovama na svim nivoima.

– Održali smo mnoge radne sastanke unutar Ministarstva i odredili dinamiku i aktivnosti koje ćemo u narednom periodu preduzeti na stvaranju adekvatnih uslova za unaprjeđenje obrazovnog sistema na području našeg kantona.

Najveći problem je što je dugi niz godina i to ne samo na našem prostoru, nego i na prostoru cijele države obrazovni sektor marginalizovan, što se na vrijeme nije dala važnost i nisu obezbijedili resursi da ovaj ključni faktor koji je nosilac razvoja u budućnosti, kao što je kreiranje kadrova, ekonomske i druge politike, bude prioritet. I ove godine, Ministarstvo obrazovanja otprilike će ostati na visini budžeta kako je to bilo i ranije i mi nismo imali ni prostora ni vremena da adekvatnije sagledamo ulogu i značaj svih ovih promjena koje želimo u narednom periodu staviti pred uposlenike, direktore i ljude koji rade u obrazovnom sektoru.

Cijenimo da će, uz podršku članova Vlade i premijera, a to je naša intencija, 2014. godina biti godina obrazovanja u BPK Goražde, da ćemo obezbijediti dovoljno sredstava za opremanje kabineta i da će obrazovanje, s pravom, doći u fokus, žižu interesovanja te da će ljudi koji rade u tom sektoru ispuniti svoju misiju, a njihova misija je stvaranje prosperitetnije budućnosti – poručio je ministar Dževad Adžem.

Sastanak sa direktorima srednjih škola

Sastanak sa direktorima srednjih škola

Sastanak ministra obrazovanja sa direktorima srednjih škola

Jedan od planova Ministarstva je da u skorije vrijeme organizuje Dan otvorenih vrata u goraždanskim firmama kako bi se učenicima omogućilo da se lakše opredijele za nastavak školovanja, odnosno odabir budućeg zanimanja.

Sudionici sastanaka složili su se da obrazovanje u našem kantonu zaslužuje puno više pažnje i ulaganja, kao i da trenutnih 4 posto, koliko se trenutno izdvaja za opremanje škola iz budžeta resornog Ministarstva, u budućem periodu treba značajno povećati.

– Danas smo razgovarali o temeljnim mogućnostima za unaprjeđenje samog ishoda odgoja i obrazovanja u osnovnim školama i pozdravili smo dobre inicijative ministra Adžema. Diskutovali smo o svemu, i konstatovali smo da je potrebno u narednom periodu poduzeti zajedničke korake da bi se to i postiglo u najboljem interesu naših učenika i njihovih roditelja. Nema sumnje da ćemo mi kao direktori škola, zajedno sa našim osobljem, dati sve od sebe da podržimo ministrove prijedloge koji će nam u budućnosti veoma koristiti u obrazovanju naše djece – kazao je danas Dževad Šivšić, direktor osnovne škole „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.