»»

"/>
Sastanak sa predstavnicima sportskih klubova
Osigurati kvalitetnije uslove za razvoj sporta u BPK Goražde
Datum: 10.01.2013.

Copy-of-100_4081

O trenutnim aktivnostima, problemima i planovima sportskih klubova koji djeluju na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas se razgovaralo na sastanku kojeg je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem organizovao sa predstavnicima sportskih klubova.

Sastanak je protekao u jednom konstruktivnom dijalogu o mogućnostima rješavanja postojećih problema te mjerama koje u narednom periodu treba poduzeti kako bi se sveukupna situacija u oblasti sporta u našem kantonu poboljšala.

– Nakon primarnog akcenta i stavljanja težišta naših aktivnosti na obrazovanje, došlo je na red da vidimo u kojoj fazi se nalazi sport na prostoru našeg kantona, prevashodno u školskim ustanovama, a onda da vidimo na koji način preživljavaju sportski klubovi i sportski radnici i šta je to što oni očekuju od Ministarstva, kao i da im predočimo strateški cilj i opredjeljenje Ministarstva u narednom periodu – kazao je ministar Adžem.

Pored nedostatka finansijskih sredstava, kao ključne pretpostavke za rad svih klubova, predstavnici sportskih radnika iznijeli su i druge probleme, kao što je loša sportska infrastruktura na području cijelog kantona, koja zahtijeva nova ulaganja.

– Održaćemo i niz narednih sastanaka da vidimo koji su to ključni problemi koje moramo rješavati svi zajedno, kao što je problem  prokišnjavanja i zagrijavanja Sportske dvorane, u kojoj se održava najveći dio dvoranskih prvenstava i takmičenja. Te probleme i njihovo rješavanje ćemo pokušati prenijeti na viši nivo – naglasio je ministar.

Dosta je stvari koje se u ovoj oblasti moraju rješavati i lokalno, na nivou zajednice tako da je plan resornog Ministarstva da u saradnji sa sportskim klubovima uspostavi dijalog sa predstavnicima izvršnih i zakonodavnih struktura općina, kako bi se, prvenstveno, stvorili uslovi za kvalitetno finansiranje sporta u BPK Goražde.

I pored teške trenutne situacije u kojoj rade i djeluju sportski klubovi na području BPK Goražde,  danas su iznesena očekivanja da će se zajedničkim naporima stvoriti bolji uslovi za razvoj sporta na prostoru našeg kantona.

– Nadamo se da će naša saradnja u ovoj godini biti još bolja i da ćemo riješiti ne samo problem finansiranja sporta, nego i izgradnje sportskih objekata koji će pomoći svim sportskim radnicima, sportskim ekipama i našoj sportskoj omladini, kako bi ovaj kanton bio jedan od najreprezentativnijih što se tiče sporta u BiH – kazao je danas Zafir Kajević, predsjednik MRK „Goražde“.

Kako je danas istakao resorni ministar, cilj je Ministarstva da u narednom periodu napravi iskorak i u ovoj oblasti, kako bi sport, pored privrede, bio jedno od glavnih obilježja po kojima će Goražde i ovaj kanton biti prepoznatljivi.

Copy-of-100_4077

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.