»»

"/>
Saradnja Ministarstva sa međunarodnim organizacijama
World Vision finansiraće projekte unaprjeđenja formalnog obrazovanja u pet osnovnih škola
Datum: 18.02.2013.

Copy of Sastanak 021

U Ministarstvu za obrazovanje BPK Goražde danas je sa predstavnicima organizacije World Vision razgovarano o unaprjeđenju formalnog obrazovanja kroz realizaciju projekata koji će se provoditi u pet osnovnih škola na području našeg kantona. Sastanku su pored ministra Dževada Adžema i predstavnika organizacije World Visiona Mirze Đelma prisustvovali i direktori osnovnih škola.

World Vision u ove projekte planira uložiti oko 50.000KM. U dosadašnjem periodu ova organizacija uglavnom je radila na realizaciji projekata sa menadžmentima i nastavnicima škola na definisanju problema u školama, a ovaj put, prema riječima predstavnika organizacije World Vision Mirze Đelma, to će biti isključivo sa učenicima.

„World Vision ima za cilj da poboljša osnovno obrazovanje u BiH inače sa posebnim fokusom na određene općine među kojima je i općina Goražde. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uspjeti kroz projekte koje će djeca kreirati da ih finansiramo i da učinimo školu boljim mjestom za učenje i bolji boravak. Od ove godine nastojimo da od sve djece prikupimo što više projektnih ideja i prijedloga kako bi iz tih ideja izabrali najbolje te ih finansirali. Naravno, govorimo o nekih 40 projektnih timova iz ovih pet škola i mislim da ćemo dobiti minimalno 40 projektnih ideja, a onda ćemo u zavisnosti od raspoloživosti iznosa i kvaliteta ideja pristupiti realizaciji i finansiranju“- istaknuo je predstavnik organizacije World Vision Mirza Đelmo.

Najbolje ideje učenika biće prezentirane ambasadorima i drugim članovima diplomatskog života, a učenici će biti nagrađeni što je za njih i njihove škole svojevrstan motiv. Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport već je imalo sastanke na ovu temu kako sa predstavnicima World Visiona tako i drugim međunarodnim organizacijama koje nastoje poboljšati odgojno- obrazovni proces.

„ Cilj Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport prvenstveno je da ostvarimo što je više moguće kontakte sa međunarodnim organizacijama sa jednim ciljem da pomoć ovih organizacija bude suštinska, a ne formalna. To znači da ćemo se fokusirati da sva sredstva koja dobijemo na raznim projektima od međunarodnih organizacija budu direktno sredstva koja će biti uključena u bolje i kvalitetnije obrazovanje. Što se tiče infrastrukture, mislimo da je to obaveza Kantona, odnosno Ministarstva za obrazovanje, lokalnih zajednica i drugih“- riječi su ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževada Adžema.

U Ministarstvu ističu da će u saradnji sa međunarodnim organizacijama na ovaj i druge načine nastojati poboljšati uslove u školama, ali i afirmisati ideje učenika. Takođe, na sastanku sa predstavnicima organizacije World Vision dogovorena je podrška i partnerstvo u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja kroz organizaciju obaveznog programa za djecu pred polazak u školu.

Copy of Sastanak 023

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.