»»

"/>
Svečanost povodom početka obaveznog programa za djecu pred polazak u školu
Mališani svojim nastupom oduševili publiku
Datum: 05.03.2013.

Copy of IMG_0429

Svečana manifestacija povodom početka obaveznog programa za djecu pred polazak u školu održana je sinoć u Velikoj sali Centra za kulturu. Svečanosti su pored roditelja djece, prisustvovali federalni, kanotnalni i općinski zvaničnici, a prisutnima su se obratili federalni ministar za obrazovanje i nauku Damir Mašić, premijer BPK Goražde Emir Frašto, resorni ministar za obrazovanje Dževad Adžem te direktori dječijih vrtića SOS „Kinderdor“ i „Sunce“.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde već treću godinu zaredom u saradnji sa dječijim vrtićima SOS „Kinderdorf“ i „Sunce“ realizuje ovaj projekat, a ove godine projektom je obuhvaćeno 163 djece, koji će u 12 grupa učestvovati u programu.

Uz čestitke mališanima i njihovim roditeljima, ministar Damir Mašić kazao je da prioritet svakog društva mora biti ulaganje u djecu, jer osiguranje zdravog početka u životu ima dalekosežne pozitivne uticaje u sticanju osnovnih, socijalnih i društvenih vrijednosti. On je posebnu zahvalnost uputio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport na njihovom angažmanu kada je u pitanju realizacija programa predškolskog obrazovanja u našem kantonu, cijeneći činjenicu da je u prošloj godini obuhvat djece bio 98 posto, a u ovoj godini sva djeca će imati mogućnost da prođu kroz ovaj program.

„Bosansko-podrinjski kanton Goražde apsolutno je prvi kanton u F BiH u obuhvatu djece predškolskim odgojem. Kada je u pitanju srednje obrazovanje, ono je obavezno od ove školske godine, a prema najavama, BPK Goražde će biti prvi kanton koji će u potpunosti uskladiti upisnu politiku sa potrebama tržišta rada. Federalno ministarstvo upućuje vam podršku u provođenju reformskih aktivnosti, načinjenih iskoraka i afirmacije obrazovnog sistema u F BiH. Vi ste primjer da sistem predškolskog odgoja i obrazovanja može omogućiti svakom djetetu obrazovanje i poticaj za optimalni razvoj svih njegovih potencijala. Svim našim mališanima želim sretan početak sticanja novih znanja i razvijanja sposobnosti, vještina, stvaralaštva i kreativnosti. Želim svoj djeci da budu sretna, vesela, nasmijana, na radost svih nas“ – kazao je federalni ministar za obrazovanje Damir Mašić.

Copy of IMG_0437

Čestitke djeci i njihovim roditeljima uputio je i premijer BPK Goražde Emir Frašto.

„Koliko god ovaj svečan momenat bio, mislim da ono što hoćemo da uradimo i nije možda tako lijepo. Otprilike, radi se o tome da ćemo da otrgnemo djecu iz onog okruženja ljubavi . Nakane nisu uopšte lijepe kada ih gledate s jedne strane. One vode malo u drugačiju budućnost od one koju im mi pružamo. Da smo spremni za te korake, dabogda, da jesmo. Zato će na ovom putu trebati mnogo više truda ne samo prosvjetnih radnika, ministarstava, vlada, nego prije svega roditelja koji bi trebali da ovaj put i iznjedravanje djece u onom pravcu u kojem bi mi željeli da budu , da budu ono što vi jednim dijelom sebe osjećate, a to su najbolji dijelovi vas, da budu i najbolji dijelovi ove države. S te strane, sretan vam taj put ili iskorak u nešto što će biti budućnost BiH“-kazao je premijer Frašto.

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem u svom obraćanju kazao je da BPK Goražde jeste mali kanton ali da u njemu žive ljudi neobično velikih kapaciteta koji su i u najtežim trenucima pokazali da možemo puno više ispred drugih i biti primjer da je neke stvari moguće uraditi drugačije i bolje.

„Mi zaista nemamo prostora ni vremena , ni mogućnosti da čekamo da nas predstavlja neko drugi , jer ono što mi kao Vlada i Ministarstvo za obrazovanje želimo je da vi roditelji budete ona treća stranica trougla koju čine porodica, škola, nastavnici i profesori. Svi zajedno možemo postići ono što želimo a to je bolja perspektiva , projekcija, sretniji i zadovoljniji učenik i obezbjeđena budućnost za sve nas“- istaknuo je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Dževad Adžem.

Na kraju, ministar je pozvao sve roditelje da se učlane u novoformirano udruženje „Roditelj“ koje će u narednom periodu biti na usluzi roditeljima.

 

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.