»»

"/>
Saradnja na projektu „Perspektive razvoja BPK Goražde“
Radna posjeta delegacije BPK Goražde Tehničkom univerzitetu u Beču
Datum: 06.03.2013.

DSCN2197

Delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u čijem sastavu su bili ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem, ministrica za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Nela Čarapić te saradnik za prostorno planiranje u resornom Ministarstvu Edin Kadrić, boravili su prošle sedmice u radnoj posjeti Tehničkom univerzitetu u Beču, Republika Austrija.

Cilj posjete bio je uspostavljanje saradnje između BPK Goražde i Odsjeka za prostorno planiranje Tehničkog univerziteta u okviru idejnog projekta pod nazivom „Perspektive razvoja u BPK Goražde“, koji bi se realizovao u sklopu magistarskog studija na ovom Univezitetu.

Tokom posjete održan je niz sastanaka sa predstavnicima Univerziteta na kojima su članovi delegacije BPK Goražde prezentirali specifičnu situaciju i buduće planove BPK Goražde u kontekstu prostornog planiranja. Domaćinima je takođe prezentirana i trenutna situacija u BPK Goražde sa kratkim osvrtom na njegovu historiju.

Sa predstavnicima domaćina koje su predvodili profesori Rudolf Giffinger, Thomas Dillinger i Sibylla Zech te student postdiplomskog studija na ovom Univerzitetu Edib Uruči, razgovaralo se i o pitanjima koja se odnose na buduću saradnju, kao i posjetu studenata sa ovog Univerziteta Goraždu. Na zajedničkim sastancima usaglašeni su i zaključci koji se odnose na prostorni plan, koncept regionalnog razvoja te koncept razvoja grada koji bi bio usaglašen sa trenutnim ekonomskim razvojem ovog kantona.

Delegacija BPK Goražde je za vrijeme svog boravka u Beču zajedno sa predstavnicima domaćina sudjelovala u dvije studijske posjete koje se odnose na dva najznačajnija projekta u oblasti urbanog razvoja koji se trenutno realizuju na širem području austrijske prijestolnice.

Tokom ove posjete, dogovoreni su koraci daljnje saradnje u okviru koje će biti upriličena i posjeta predstavnika Tehničkog univerziteta Goraždu.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.