»»

"/>
Ljetni kamp na Sadbi posjetili kantonalni i općinski zvaničnici
Druženje učenika iz oba entiteta
Datum: 05.07.2013.

Copy-of-IMG_3212

Već sedmu godinu na Sadbi kod Goražda, u područnoj školi na obali Drine, održava se Ljetnji kamp, rijetka manifestacija koja pruža priliku za susret i druženje djece iz oba bh entiteta. Daleko od političkih podjela, u prirodi, već šest dana sa nastavnicima i volonterima ovdje borave 63 učenika škola iz Goražda, Foče, Rudog, Vitkovića i Prače. Od 10. jula zamijenit će ih vršnjaci iz Ustikoline, Ilovače, Goražda, Čajniča, Mokrog i Višegrada.

 

– U projektu učestvuje po šest škola iz oba bh entiteta. Djeca su angažirana po cijeli dan, učestvuju u određenim radionicama, imaju programe iz matematike, engleskog jezika, kulture življenja, ekologije, upoznaju opasnosti od neeksplodiranih ubojnih sredstava, a učestvuju i u sportskim aktivnostima, te literarnim i likovnim radionicama – kazao nam je koordinator i osnivač kampa Husein Halilović. Donacijom u iznosu od 24 842 dolara održavanje kampa ove godine je pomogla Ambasada SAD u BiH, a podršku je pružila i Vlada BPK.

 

– Pet dana sam ovdje i upoznao sam veliki broj prijatelja. Svaki dan imamo radionice, igre, zabavljamo se i volio bih da ovaj kamp traje i dalje – kazao nam je Semin Haznadar iz Goražda. Anđela Ristović iz Rudog kaže kako joj je jako lijepo na Sadbi, dok Vladan Radović iz Foče dodaje kako je sa vršnjacima posjetio i Višegrad. – Bio sam ovdje i prošle godine, ali ovaj put mi se više svidjelo. Nakon kampova ostajemo u kontaktu i družimo se preko društvenih mreža – ističe Radović.

Copy-of-IMG_3198

 

Aktivnosti će biti nastavljene do novogodišnjih praznika. U septembru će u Foči biti održane likovne i literarne radionice, u oktobru u Čajniču smotra znanja iz engleskog jezika i matematike, novembar je rezerviran za posjetu i uređenje prošle godine zasađenog međuentitetskog gaja u blizini sela Šašići kod Goražda, a nakon toga planirana je posjeta sportsko- rekreacionom centru i skijalištu „Bijele vode“ u Općini Pale – Prača.

 

Učesnike kampa danas su posjetili premijer i ministar obrazovanja BPK Goražde Emir Frašto i Dževad Adžem te načelnik općine Goražde Muhamed Ramović.

 

– Želimo uložiti svoju energiju da vama omogućimo da se družite, vašim nastavnicima da vas  uče boljem i višem i da to što nema EU, a ona ovakva druženja nema, mi pojačamo jer su vremena možda i teža pred nama, al’ su lakša kad vas vidimo da to činite – kazao je premijer Frašto.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.