»»

"/>
PREMIJER BPK GORAŽDE I MINISTAR ZA OBRAZOVANJE
Prijem za mališane i odgajatelje goraždanskih predškolskih ustanova
Datum: 02.10.2013.

 

Copy-of-IMG_4425

U sklopu obilježavanja „Dječije nedjelje“ u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upriličen je prijem za djecu i uposlenike goraždanskih predškolskih ustanova.

Mališane i odgajatelje iz vrtića „Sunce“ i SOS Kinderdorf te igraonice „Plavi cvijet“ danas su primili premijer BPK Goražde Emir Frašto i ministar za obrazovajne, nauku, kulturu i sport Dževad Adžem.

Prijem organizovan u povodu sedmice posvećene djeci, njihovim pravima i potrebama ujedno je bio i prilika da se razgovara o trenutnoj situaciji i planovima Vlade kada je riječ o predškolskom odgoju i obrazovanju na području BPK Goražde.

– Trudićemo se da sve bude vama prilagođeno. Time ćemo stvoriti osnovu za sve nas da bolje živimo i da se bolje osjećamo na prostoru koji zajednički koristimo i baštinimo – poručio je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Copy of IMG_4412

Omogućavanje jednakih uslova za obrazovanje i razvoj djece u  gradskom i ruralnim područjima jedan je od osnovnih ciljeva Vlade BPK Goražde u oblasti obrazovanja.

– Iznimno sam sretan zato što se na licima djece i iz razgovora sa njima vidi da smo na pravom putu, putu da naše težište bude u obrazovanju i u zdravoj porodici u budućnosti, a sve to leži upravo u našem odnosu prema najmlađima. Vlada BPK Goražde će u okviru raspoloživih kapaciteta učiniti sve da svima omogućimo ono što u suštini  garantuje i zakon, a to su jednaka prava za svu našu djecu – istaknuo je ovom prilikom ministar Dževad Adžem.

Poznato je da je ovo Ministarstvo i u proteklom periodu učinilo značajne napore da u proces ranog učenja i razvoja uključi što veći broj djece sa prostora BPK Goražde, a ovaj cilj je u najvećoj mjeri realizovan kroz Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.

– Ministarstvo za obrazovanje u toku prošle školske godine napravilo je ogroman korak u smislu da su djeca u 100 procentnom iznosu obuhvaćena programom predškolskog obrazovanja, a to, kako govore nastavnici, daje odlične rezultate i pokazuje se da su djeca spremna da uče i da žele znanje – kazao je ministar Adžem.

Kako ističe resorni ministar, plan je Vlade da u narednom periodu omogući i bolje uslove za slobodne aktivnosti djece i mladih na prostoru BPK, a neke od njih su izgradnja biciklističke staze te poligona za vožnju rola i skejtborda.

– U suštini,  mi imamo vrlo jednostavan zadatak – vratiti osmjehe na lica naših mališana i mislim da su Vlada i općine na dobrom putu da to urade – poruka je ministra Dževada Adžema.

Dječiji osmjesi i pjesma ukrasili su danas salu za prijem Vlade BPK Goražde, a u znak sjećanja na današnje druženje, mališani su ministru poklonili svoje crteže i radove pripremljene za ovu priliku.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.