»»

"/>
U TOKU ZIMSKOG RASPUSTA
Započele edukacije za sudionike odgojno-obrazovnih procesa
Datum: 20.01.2014.

Copy-of-IMG_6240

Pedagoški zavod i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i u ovoj godini u sklopu svojih redovnih aktivnosti organiziraju i provode edukacije i seminare za sudionike odgojno-obrazovnog procesa u odgojno-obrazovnim ustanovama na području našeg kantona. U skladu sa planom realizacije edukacija za vrijeme zimskog raspusta, danas su u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ i Osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“  održane edukacije o temama „Aktivno slušanje kao uslov kvalitetne komunikacije“ i „ Geografska karta-provjera znanja“. Predavači o ovim temama bili su Nermina Karahmetović i Enes Džemidžić. Edukaciji je prisustvovao veliki broj sudionika odgojno-obrazovnog procesa, a prisutnima su se obratile resorna ministrica Azra Kuljuh i direktorica Pedagoškog zavoda Dika Makota .

U svom obraćanju ministrica Azra Kuljuh govorila je o značaju edukacije odgajatelja, nastavnika i profesora kao i svih saradnika u ustanovama na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Copy-of-IMG_6246

„Svi poslovi su važni, međutim, posao prosvjetnih radnika je specijalan i poseban u smislu što objašnjavamo svijet djeci, pomažemo im da ga razumiju i daju mu smisao. Dakle, prosvjetni radnici grade mostove preko kojih prevodimo djecu i naše mlade. Ono što je važno jeste da jednog dana kada završimo svoju misiju i u toku misije prosvjećivanja djece i mladih, možemo čuti da danas kažu ljudi koji nas poznaju- ovaj prosvjetni radnik ili radnica je dobro radila svoj posao“-istaknula je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Azra Kuljuh.

Od ove godine seminari se organizuju  na nešto drugačiji način koji se razlikuje od dosadašnje prakse.

„Pokušali smo ovog puta da idemo kroz interaktivne sesije, da primjere dobre prakse pokažemo kroz različite metode edukativne nastave. Pedagoški zavod dao je šansu nastavnicima da iskažu svoje kreativnosti  i da primjere dobre prakse koje imaju kroz svoj rad prenesu na svoje kolege. Takođe ćemo imati mogućnost da nastavnik bira temu koju želi slušati, a ne da mi idemo na ciljane grupe, već jednostavno da kroz svoju odabranu temu prisustvuju ovim seminarima. Korisno će biti utoliko što će nastavnici iz prakse prenijeti primjere na teren, odnosno prenijeti primjere svojim kolegama, šta je to dobro, kreativno i konstruktivno što bi smo mogli primjeniti u procesu obrazovanja“- riječi su direktorice  Pedagoškog zavoda  BPK Goražde Dike Makote.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.