»»

"/>
Prijem za studente Pedagoškog univerziteta iz Ciriha
Datum: 08.09.2014.

Copy-of-IMG_1593

U okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini, studenti Pedagoškog univerziteta u Cirihu ponovo borave u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, gdje već duži niz godina uspješno sarađuju sa Osnovnom školom „Husein ef. Đozo“.

Za studente iz Švicarske i njihove profesore Rolfa Golloba i Zelihu Aktaš danas je u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport upriličen prijem, na kojem su im prezentirane osnovne informacije o obrazovnom sistemu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– U okviru ove posjete studenti iz Švicarske žele da upoznaju naš sistem obrazovanja, naš način života, kako bi to iskustvo mogli koristiti u njihovom budućem radu sa djecom koja dolaze sa ovih prostora. Danas im je ukratko prezentiran naš školski sistem i ono što ih je najviše interesovalo jeste to koliko je naš školski sistem moguće prilagoditi savremenim obrazovnim tokovima, u kojoj mjeri je on prilagođen potrebama tržišta rada – kazala je resorna ministrica Azra Kuljuh.

Profesor Rolf Gollob iskazao je zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska u Goražde i dugogodišnje saradnje sa učenicima i nastavnicima Osnovne školu „Husein ef. Đozo“.

– Studenti koji su ove godine s nama su studenti završne godine studija za predškolski odgoj i osnovno obrazovanje. Smatramo da naši učitelji ne trebaju samo znati samo o okruženju u kojem oni žive, nego i o drugim državama. Za vrijeme bivše Jugoslavije imali smo dosta ljudi sa ovog prostora koji su živjeli i radili u Švicarskoj, a u vrijeme ratnih dešavanja imali smo mnogo izbjeglica koje su tamo živjele i radile i za nas je veoma bitno da poznajemo podneblje sa kojeg oni dolaze, kao i način njihovog života – kazao je on.

Ovom prilikom profesor Rolf Gollob koji već godinama predvodi studijske posjete Goraždu, osvrnuo se i na privredni napredak Bosanskopodrinjskog kantona te kazao kako je prilagođavanje školskog sistema potrebama privrede veoma interesantano s pedagoškog aspekta te da će ta iskustva studentima biti višestruko korisna.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.