»»

"/>
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Potpisan ugovor o izvođenju dislocirane nastave u akademskoj 2014/15. godini
Datum: 24.10.2014.

IMG_2704

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o pružanju usluga realizacije nastavnih aktivnosti dislocirane nastave Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ugovor su potpisali premijer BPK-a Goražde Emir Frašto i dekan Mašinskog fakulteta iz Mostara  prof.dr. Safet Isić.

– Radi se o nastavku saradnje koja je počela prije tri godine i ovo je četvrta godina našeg angažmana u ovom kantonu. Mi kroz izvođenje nastave vršimo transfer znanja u privredu koja se na naše i vaše zadovoljstvo razvija veoma dobrim intenzitetom. Veoma smo zadovoljni ovom saradnjom jer naš je fakultet u laganoj ekspanziji i prisutni smo u realizaciji mnogih projekata vezanih za privredne subjekte širom BiH i na ovaj način mi pratimo i privredni razvoj u Bosansko-podrinjskom kantonu – kazao je dekan Isić.

Svečanosti potpisivanja prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, predvođeni ministricom Azrom Kuljuh.

– Izlazak prvih diplomiranih studenata s ovog fakulteta i njihovo zapošljavanje pokazuje da je saradnja s Mašinskim fakultetom dala prave rezultate. Što se tiče upisa novih studenata, morali smo voditi računa da to bude određen broj radi finansijske opravdanosti. Značajno je i to da smo potpisivanjem ugovora nastavili saradnju do završetka prvog ciklusa studija, a ona se pokazala uspješnom i kvalitetnom – istakla je ona.

Prema riječima dekana Isića, prvu godinu studija dislocirane nastave Mašinskog fakulteta u Goraždu  ove godine je upisalo oko 50 studenata, dok ukupan broj upisanih studenata na sve tri godine prvog ciklusa studija iznosi oko stotinu. Nastava će biti organizovana za prvu i drugu godinu, a za studente koji su ostvarili uslov za upis u treću godinu bit će organizovana mentorska nastava.

Ona je ovom prilikom istakla i da je Ministarstvo uspješno realizovalo saradnju sa Ekonomskim i Pravnim fakultetom, te da su skoro sve obaveze prema ovim fakultetima sa današnjim danom izmirene.

Kad je u pitanju Fakultet informacijskih tehnologija, dislocirana nastava u Goraždu ove godine nije mogla biti organizovana zbog toga što prolaznost studenata u drugu godinu nije bila na odgovarajućem nivou.

Istaknuto je i da će resorno Ministarstvo i Vlada u dogovoru sa studentima fakulteta za koje neće biti organizovano izvođenje dislocirane nastave u Goraždu nastojati osigurati odgovarajuću podršku kako bi oni koji su prešli na više godine uspješno završili započeti studij.

Ovom prilikom resorna ministrica najavila je i skori početak rada Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.