»»

"/>
U PLANU ORJENTIRING SAVEZA F BIH I PLANINARSKOG KLUBA „GORAŽDE-MAGLIĆ“ REALIZACIJA VEOMA ZNAČAJNOG PROJEKTA
Podrška Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde neće izostati
Datum: 12.02.2015.

IMG_4584

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga  sastao se juče sa predsjednikom novoformiranog Orjentiring saveza Federacije BiH Zijadom Deljom i predsjednikom Planinarskog kluba „Goražde-Maglić“ Zajkom Šovšićem.

U planu i programu aktivnosti Orjentiring Saveza F BiH za 2015.godinu prihvaćena je inicijativa Planinarskog kluba „Goražde-Maglić“ iz Goražda  u vezi podrške u implementaciji projekta pod nazivom „Izrada  orjentiring karti po međunarodnim standardima gradskog područja Goražda i sportsko rekreativnog -centra „Ruda Glava“ za promociju i organizaciju takmičenja u osnovnim  školama na području naše općine, održavanje državnog prvenstva BiH i međunarodnog takmičenja orjentiring Kup Goražde 2015 (OCG 2015)“.

Planinarsko društvo „Goražde-Maglić“ je nekoliko godina unazad prvak Bosne i Hercegovine u ovoj sportskoj disciplini, a u 2014. godini kao državni prvaci izborili su pravo učešća na prvenstvu Jugoistočne Evrope koje je održano u Novom Sadu, Republika Srbija gdje su pokazali zavidne rezultate, posebno u kategorijama mlađeg uzrasta.

IMG_4576

 

Obzirom da općina Goražde, a ni lokalitet SRC „Ruda Glava“ nema izrađenih karti po međunarodnim pravilima IOF (Internacionale orjentiring Federacija) za trening i takmičenja u ovom sportu što je preduslov za  organizovanje takmičenja i postizanje što boljih rezultata, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport će pružiti  podršku za realizaciju ovog značajnog projekta.

Kako je danas istaknuto, Orjentiring savez će za realizaciju ovog projekta staviti na raspolaganje svoju postojeću opremu za takmičenje, trenere, postavljače staza, sudije i učitelje orjentiringa za edukaciju po osnovnim školama i praktičnu obuku na terenima sa izgrađenim kartama kako bi uspješno bilo organizovano jedno od kola državnog prvenstva BiH u orjentiringu u 2015.godini.

Također, postoji mogućnost organizovanja i međunarodnog orjentiring takmičenja Orjentiring Kup Goražde 2015. godine, koje bi se održalo u mjesecu septembru.

IMG_4580

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.