»»

"/>
DRUŠTVO ZELENI POLUMJESEC BIH I MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Potpisan Memorandum o razumijevanju na prevenciji i borbi protiv ovisnosti
Datum: 09.10.2015.

IMG_9310

U organizaciji Društva  Yeşilay  – Zeleni polumjesec BiH i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Goraždu je danas predstavljen Bosanskohercegovački program prevencije ovisnosti čiji je cilj da ukaže na opasnost i probleme ovisnosti djece i mladih u Bosni  i Hercegovini.

Program je predstavljen u okviru jednodnevnog seminara za predstavnike javnog života te predstavnike resornog ministarstva i obrazovnih ustanova s područja BPK-a Goražde.

Društvo Yeşilay osnovano je u Istanbulu 1920. godine s ciljem provođenja aktivnosti na prevenciji svih vrsta ovisnosti, a u BiH je prisutno od oktobra 2014. godine.

– Naša misija i razlog dolaska je predstavljanje naše organizacije kao jedne od najpoznatijih koja se bavi prevencijom ovisnosti. Imamo namjeru da obiđemo sve gradove u BiH i predstavimo projekat koji je izuzetno značajan u ovom vremenu. Program koji smo napravili na nivou države sastoji se od pet podprojekata, dakle, obratićemo se svim školama i fakultetima te provesti istraživanja o stavovima roditelja, učenika i nastavnika kada su u pitanju ovisnosti. Edukacijom prosvjetnih radnika omogućićemo im da iz prve ruke sazanju kako je u Turskoj riješen ovaj gorući problem. U Turskoj je program prevencije napravljen na nivou države i 21 milion učenika su članovi ove organizacije – istakao je predsjednik Zelenog polumjeseca u BiH prof.dr. Redžo Čaušević.

IMG_9321

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga iskazao je veliko zadovoljstvo zbog toga što će mladima, ali i ostalim građanima biti omogućeno da se kroz razna predavanja upoznaju sa problemom i štetnim posljedicama ovisnosti.

– Mislim da je pravo vrijeme da na adekvatan način djelujemo preventivno u borbi protiv raznih toksikomanija. Organizacija Zeleni polumjesec sa sjedištem u Sarajevu otvara klubove u četiri kantona – Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, našem i Zeničko-dobojskom kantonu, čime će svoje znanje i iskustvo u ovoj oblasti učiniti dostupnim našim javnim ustanovama i mladima koji iskažu svoj interes – kazao je ministar.

Radi ostvarivanja ciljeva iz svoje misije, Zeleni mjesec u BiH u proteklom je periodu potpisao sporazume o saradnji sa niz neprofitnih organizacija i obrazovnih institucija u našoj zemlji te usvojio Strategiju prevencije ovisnosti u BiH 2015-2020. sa Akcionim planom koji predviđa provođenje naučno-istraživačkog projekta pod nazivom „Ovisnosti među učenicima u osnovnim i srednjim školama i mladim ljudima na visokoškolskim ustanovama u BiH.“

IMG_9324

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju čiji je cilj realizacija programa prevencije ovisnosti i unaprjeđenja kvaliteta javnog zdravlja u osnovnim i srednjim školama na području FBiH i javnim univerzitetima, stvoreni su uslovi za provođenje programskih aktivnosti i na području Bosansko-podrinjskog kantona, a memorandum su potpisali resorni ministar Damir Žuga i predsjednik Zelenog polumjeseca Redžo Čaušević.

Memorandumom je predviđeno da će Zeleni polumjesec BiH pružiti stručnu podršku u realizaciji programskih aktivnosti sa edukacijom nastavnog kadra, dok će ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, koordinirati aktivnosti programa prevencije ovisnosti u osnovnim i srednjim školama i drugim javnim ustanovama na području kantona.

Predsjednik Društva ovom prilikom je uručio posebna priznanja ministru za obrazovanje Damiru Žugi koji je prepoznao značaj aktivnosti Zelenog polumjeseca BiH i generalnoj direktorici firme „Bekto Precisa“ Enisi Bekto koja je dala značajnu podršku radu ove organizacije.

IMG_9330

Društvo Yeşilay danas ima više od 80 predstavništava u gradovima i općinama Republike Turske i zastupljeno je u preko 30 zemalja svijeta.

Vizija ove organizacije, koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a te Evropskog vijeća za borbu protiv alkohola, je da do 2020. godine postane organizacija broj jedan u borbi protiv ovisnosti sa 10 miliona uključenih volontera.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.