»»

"/>
OZVANIČEN POČETAK AKTIVNOSTI NA OBILJEŽAVANJU 25. NOVEMBRA – DANA DRŽAVNOSTI BIH
Teniseri Damir Džumhur i Dea Herdželaš otvorili prvi teniski teren u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Datum: 18.11.2015.

IMG_0207

Najbolji bosanskohercegovački teniseri Damir Džumhur i Dea Herdželaš danas su boravili u posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

U sklopu ove posjete koja je upriličena u okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH,  premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga organizovali su prijem kojem su prisustvovali i predstavnici Sportskih igara mladih BiH.

Ovom prilikom razgovarano je o pokretanju škole tenisa te planovima za otvaranje prvog teniskog kluba na području Bosansko-podrinjskog kantona, a Damir i Dea su iskazali posebno zadovoljstvo što svojim dolaskom imaju priliku promovisati razvoj tenisa na ovom prostoru.

Nakon prijema, uslijedila je posjeta odjeljenju djece s posebnim potrebama u Osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija,“ gdje su učenicima uručeni prigodni pokloni.

IMG_0214

S ciljem poticanja razvoja tenisa u Bosansko-podrinjskom kantonu, Damir i Dea su ovoj osnovnoj školi uručili i određenu tenisku opremu.

– Ja sam prvi put u Goraždu i zaista sam oduševljen dočekom ovdje. Jedan poziv koji je bio upućen mom ocu prije nekih mjesec dana od direktorice škole je doveo do svega ovoga. Drago mi je što smo uspjeli da obradujemo svu djecu koja su danas došla i bilo bi lijepo kada bi bar četvrtina ove djece imala interesovanje za tenis, a neko od njih će, ja se nadam, postati uspješan teniser – kazao je Džumhur.

Centralni događaj cijele posjete bilo je otvaranje teniskog terena u dvorištu škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ na kojem su Damir i Dea odigrali revijalni meč.

– Ovo je početak nečeg lijepog i ja se nadam da ćemo u bliskoj budućnosti moći, ne samo iz Sarajeva, nego i iz Goražda nekoga gledati na televiziji na ATP ili WTA turiru – poručila je Herdželaš.

IMG_0249

Svečanim presjecanjem vrpce, teren je zajedno sa istaknutim bh. teniserima otvorila i direktorica škole Ediba Bećirević.

– Veliki broj prisutnih građana i učenika govori o tome koliko je ovaj grad imao potrebu za jednim ovakvim sportom i veliko mi je  zadovoljstvo što prisustvujem otvaranju ovog teniskog terena. Na sastanku smo dogovorili prve korake sa Damirovim trenerom oko formiranja teniskog kluba i u narednih šest mjeseci naš grad će dobiti prvi teniski klub. Poznato je da paralelno radimo i na izgradnji drugog teniskog terena u sklopu sportsko-rekreativnog centra pri Gradskom stadionu i mislim da ćemo i taj teren brzo završiti, a to je sigurno osnovni preduslov za razvoj ovog sporta – istaknuo je resorni ministar.

Prema riječima direktorice škole, izgradnja teniskog terena omogućena je zahvaljujući članovima engleskog kontingenta snaga UNPROFOR-a koji su bili u Goraždu za vrijeme rata i koji su sredstva za izgradnju teniskog terena i opremanje kabineta za engleski jezik u visini od 25.000 funti školi donirali tokom njihove posjete Goraždu u martu ove godine.

IMG_0263

Ministar Damir Žuga danas je uručio prigodan poklon direktorici Bećirević s obzirom da će, zbog isteka mandata, dužnost direktora Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ od sutra obavljati Jasmina Djana.

Za organizaciju dolaska Damira Džumhura i Dee Herdželaš pobrinule su se Sportske igre mladih BiH.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.