»»

"/>
U Zemaljskom muzeju BiH održana konferencija Platforme dijaloga pod nazivom "Kulturna različitost – zajedničko blago"
Promocijom kulture do izgradnje mira i povjerenja
Datum: 09.02.2016.

Dijalog za buducnost

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga prisustvovao je drugoj konferenciji Platforme dijaloga pod nazivom “Kulturna različitost – zajedničko blago” koja je juče, u okviru projekta Ujedinjenih nacija “Dijalog za budućnost” i u saradnji sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, održana u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Učesnicima konferencije obratili su se  rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum.

Da bi se riješio problem u kulturi, potrebno je definisati pravila finansiranja tih institucija, prestati s bitkom da li je kultura pitanje entiteta ili države i ne uvlačiti kulturne institucije u politiku – izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na konferenciji.

On je naglasio konferencija “Dijalog za budućnost” traje već četiri godine te da je to jako dobar projekt pomoću kojeg su skupljena značajna finansijska sredstva i koji je pomogao različite nevladine organizacije i projekte.

Koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu je kao cilj konferencije navela promociju kulture koja će doprinijeti izgradnji mira i povjerenja da bi se omogućila društvena kohezija.

– Moramo biti svjesni da mir nije nešto što dolazi samo od sebe, već nešto što se mora njegovati i čemu moramo posvetiti dosta pažnje. Upravo ovaj niz dijaloških konferencija koje smo napravili je nešto što će narodima BiH dati instrument da razgovaraju – kazala je Sinanoglu.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović izrazio je zadovoljstvo što su pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH pokrenute panel-diskusije i rasprave o budućnosti i mogućnostima zajedničkog kulturnog djelovanja, obrazovanja i pomirenja u kojima učestvuju mladi.

Naglašava da upravo kultura najlakše gradi mostove te da su prijateljstva koja se uspostave u kulturi neraskidiva.

Kaže, također da je Ministarstvo u 2016. godini za kulturu izdvojilo više od tri miliona KM za rad kulturnih institucija koje će dijeliti putem javnog poziva i usmjeravati ih tamo gdje su najpotrebnija.

-Nastojat ću da s kolegama iz entiteta i kantona uz podršku međunarodnih institucija uradimo sve da se kultura ne posmatra kao nešto u što samo treba ulagati – poručio je Osmanović, navodeći da su istraživanja u BiH iz 2011. godine pokazala da oko 29.000 građana radi u kulturnim institucijama ili imaju veze s kulturom.

Tokom prve konferencije Platforme dijaloga, održane u aprilu 2015. u Sarajevu, otvorena su neka od ključnih pitanja o bh. obrazovanju, lošem položaju kulture i kulturnih djelatnika i njihovih udruženja, te zaključeno da je za bolju budućnost mladih neophodna udružena komunikacija pojedinaca, NVO-a i studentskih organizacija s predstavnicima institucija vlasti, u čijim klupama već sjede mladi ljudi koji se trebaju “izboriti“ za prava mladih u BiH.

U tematskim grupama i panelima učestvovat će 100 učesnika, predstavnika vladinih institucija u BiH, mladih aktivista, akademskog i nastavnog osoblja i drugih relevantnih institucija, organizacija civilnog društva, vjerskih zajednica i subjekata koji provode različite projekte podržane u okviru UN-ovog projekta “Dijalog za budućnost“.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.