»»

"/>
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i nadležne komisije Skupštine BPK-a
Zaokružen ciklus javnih rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju BPK-a
Datum: 12.02.2016.

IMG_2045

U Goraždu je danas održana treća u nizu javnih rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Potreba za izmjenama i dopunama zakona u oblasti srednjeg obrazovanja proizišla je iz obaveze provođenja reforme sistema obrazovanja u Bosni i Hercegovini koju je ona preuzela svojim ulaskom u članstvo Vijeća Evrope, a koja ujedno predstavlja i jedan od uslova za prijem BiH u Evropsku uniju.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je 2003 i 2008. godine okvirne zakone u oblasti srednjeg obrazovanja i obuke i iz njih je proizašla obaveza usklađivanja zakona o srednjem obrazovanju u entitetima, Distriktu Brčko i kantonima u FBiH s ciljem da se reforma srednjeg stručnog obrazovanja i obuke provede na istim principima i prema jedinstvenim standardima.

IMG_2044

Uz predstavnike Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport na čelu s ministrom Damirom Žugom i uposlenike goraždanskih srednjih škola,  javnoj raspravi prisustvovali su i predstavnici Misije OSCE-a u BiH – Ured u Foči, kao i prestavnici Općine Goražde.

Tokom rasprave izneseno je niz primjedbi i sugestija od kojih se značajan dio njih odnosi na pitanja iz oblasti radno-pravnog statusa uposlenika, ali i organizovanja i izvođenja same nastave.

Među značajnijim pravnim rješenjima koja su predložena ovim izmjenama vrijedi pomenuti i to da je početak nastave u prvom polugodištu predviđen 1. septembra, osim kada je 1. septembar subota ili nedjelja, kada nastava počinje prvog ponedjeljka u septembru.

Jedna od planiranih novina jeste i uvođenje proljetnog raspusta za učenike. Ukoliko se ovaj prijedlog prihvati, zimski odmor trajao bi tri sedmice nakon završetka prvog polugodišta, proljetni odmor jednu sedmicu u mjesecu aprilu, dok bi ljetni odmor trajao od završetka drugog polugodišta do početka naredne školske godine.

Ministar Damir Žuga danas se osvrnuo i na studijske posjete Sloveniji i Turskoj u okviru kojih je imao priliku da se upozna sa dobrom praksom i funkcionisanjem obrazovnih sistema u ovim zemljama i koje bi se u narednom periodu, u nekom od medela, trebali početi primjenjivati i u obrazovnom sistemu u našoj zemlji.

Dogovoreno je da se sve primjedbe i sugestije na ovaj zakon dostave resornom ministarstvu u pisanoj formi do srijede, 17.02.2016. godine do 12.00 sati, kako bi ih ministarstvo detaljno razmotrilo i odlučilo o njihovom ugrađivanju u sam prijedlog zakona koji će biti proslijeđen na usvajanje Skupštini BPK-a Goražde.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.