»»

"/>
U GORAŽDU OTVORENA KANCELARIJA ORGANIZACIJE „ZELENI POLUMJESEC“ (YESILAY)
GLAVNI CILJ PRUŽANJE PODRŠKE MLADIMA
Datum: 17.03.2016.

Zeleni-polumjesec

Kao rezultat saradnje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Pedagoškog  zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i  nevladine organizacije „Zeleni polumjesec“ u BiH (Yeislay), danas je upriličeno otvaranje kancelarije Društva Zeleni polumjesec u BiH, u zgradi Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“, dislocirano odjeljenje Goražde.

Početak djelovanja ove organizacije u Goraždu označili su predsjednik Organizacije Zeleni polumjesec u BiH  profesor Redžo Čaušević, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde  Damir Žuga i  Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK, simboličnim presijecanjem vrpce na ulazu u zgradu gdje je i smještena kancelarija „Zelenog polumjeseca“.

Osnovni cilj organizacije je raditi na prevenciji svih vrsta ovisnosti te pružati pomoć u domenu borbe protiv ovisnosti svima onima kojima bude potrebna.  Jedan od ciljeva je i pružanje šanse mladima, u svrhu očuvanja njihovog mentalnog zdravlja i otvaranja prostora za kreativno djelovanje.

„Naša misija je prije svega prevencija, odnosno sprečavanje ovisnosti kojih je danas u svijetu veoma mnogo, posebno kada je u pitanju droga i informacione tehnologije. Ova organizacija sa sjedištem u Istanbulu, u posljednje vrijeme pažnju posvećuje upravo ovoj tematici i najviše sredstava se ulaže u ovaj segmet prevencije. Misija nam je pružiti uvjete za rad mladim ljudima “- kazao je prof. dr. Redžo Čaušević, specijalista traumatske psihologije.

Zeleni-polumjesec-1

 

Svrha ove organizacije kako ističe profesor Čaušević nije samo teoretski objašnjavati ovu problematiku već i praktično predstaviti oblike rada kroz razne radionice, edukacije putem  predstavnika u bh. gradovima koji će se upoznati sa suštinom ove problematike i koji će znanja i iskustva distribuirati kroz omladinske aktivnosti  i nastavne procese u školama.

Ministar Žuga je najavio da će Ured Organizacije Zeleni polumjesec biti na raspolaganju učenicima svih 10 škola u BPK  Goražde,  te je nagovijestio i druge aktivnosti ove organizacije u Goraždu, između ostalog u stvaranju uslova da mladi ljudi razvijaju i predstavljaju svoja znanja i sposobnosti.

„Organizacija Yesilay je svoje aktivnosti proširila i na opasnosti koje su se pojavile u posljednje vrijeme a to su internet i kladionice. Današnjim otvaranjem kancelarije i predstavljanjem ovog projekta mi ćemo krenuti u aktivnosti. Kancelarija će biti na raspolaganju učenicima iz svih 10 škola na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“- riječi su Damira Žuge, ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport.

12722609_10208849211256466_1683760955_o

 

Nakon svečane ceremonije otvaranja kancelarije, prof. dr. Redžo Čaušević, predsjednik  Organizacije „Zeleni polumjesec“ i specijalista traumatske psihologije, održao je predavanje o temi „Uloga psihologije u prevenciji ovisnosti“ za sve mlade, učenike, nastavnike, pedagoge i psihologe Bosansko- podrinjskog kantona Goražde. O nastanku, osnivanju i djelovanju Organizacije „Zeleni polumjesec“ u BiH govorio je mag. Remzija Islamagić u uvodnom dijelu prezentacije.

„Svrha jeste prevenirati prije nego se nešto dogodi, odnosno spriječiti probleme a ne baviti se njima. Psihologija može kroz svoj pristup, tehnike, radionice, testiranja, rad sa mladima ukazati na koji način prije svega spriječiti upotrebu sredstava koja nas vode u ovisnost.  Najveći problem danas je upotreba informacionih tehnologija koja nezaustavljivo osvaja sviju nas, tako da ćemo danas govoriti na koji se način može spriječiti ovaj problem“- kazao je profesor Čaušević.

Organizacija „Zeleni polumjesec“ (Yesilay) sa sjedištem u Istanbulu, postoji i djeluje od 1921.godine, tačnije 95 godina, na prostoru 31 države.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.