»»

"/>
IZJAVA MINISTRA ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Pripreme za početak nove školske godine privode se kraju
Datum: 11.08.2016.

Press-ministar-za-obrazovanje-2-007

Novim Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju i izmjenama Zakona o srednjem odgoju i obrazovanju BPK-a Goražde koji su usvojeni u maju ove godine, predviđeno je da školska godina na području BPK-a Goražde počinje 1. septembra.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga danas je dao izjavu za medije u kojoj je govorio o pripremnim aktivnostima u vezi sa skorim početkom školske 2016/17. godine.

On je istako da resorno ministarstvo u saradnji sa osnovnim i srednjim školama provodi sve potrebne aktivnosti na pripremi uslova za početak nastave, koje, osim utvrđivanja pedagoških standarda i donošenja pravilnika i drugih podzakonskih akata, uključuju i radove u okviru školskih objekata, te provođenje konkursne procedure za prijem nastavnog i nenastavnog osoblja.

– Mi smo u proteklom periodu donijeli i Nastavni kalendar za osnovne i srednje škole, koji definiše radne i neradne dane, kao i radne nenastavne dane u predstojećoj školskoj godini. Novina u Kalendaru je proljetni raspust koji smo uveli od ove godine. Utvrđeno je da će proljetni raspust biti prve sedmice u mjesecu aprilu i on će biti na uštrb zimskog raspusta koji će sada trajati tri sedmice – kazao je ministar.

On je pojasnio da je ova novina uvedena na temelju dobre prakse iz drugih kantona, s ciljem da se napravi jedan presjek stanja pred posljednju četvrtinu nastave, te da se učenicima omogući da lakše rasporede obaveze s obzirom da se u ovom periodu realiziraju školska takmičenja učenika od školskog do državnog nivoa.

U skladu s dosadašnjom praksom, resorno ministarstvo obezbijedit će udžbenike za učenike iz socijalno ugroženih porodica. Ove godine besplatne udžbenike dobit će 156 učenika, s tim da će škole učenicima na raspolaganje staviti i određen broj udžbenika iz školskih biblioteka.

U svim školama važit će udžbenici iz ranijih godina, osim izmjene u dijelu udžbenika za engleski jezik za 6. i 7. razred, koja je odobrena na zahtjev nadležnog Aktiva nastavnika.

Ministar Damir Žuga pozvao je roditelje djece koja polaze u prvi razred osnovne škole da ne kupuju đačke ruksake, te ih informisao da će UG „Futurebag“ i ove godine dodijeliti besplatne ruksake za buduće prvačiće.

Ovom prilikom je istaknuto i da su u svim osnovnim i srednjim školama u toku ljetnog raspusta realizovani određeni investicioni projekti odnosno da je izvršena nabavka opreme, te da se ove aktivnosti privode kraju.

Školsku 2016/17. godinu na području BPK-a Goražde pohađat će 1930 učenika osnovnih škola i 1100 učenika srednjih škola.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.