»»

"/>
MINSTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT, ALDI I SSŠ „DŽEMAL BIJEDIĆ“ GORAŽDE
Organizovana trodnevna obuka u oblasti obrazovanja odraslih
Datum: 20.01.2017.

1-16

U organizaciji Agencije za lokalne razvojne inicijative ALDI Goražde, ove sedmice održana je trodnevna andragoška obuka za predavače i profesore srednjih škola, predstavnike Pedagoškog zavoda i Službe za zapošljavanje te predstavnike privrede s prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Obuka je organizovana u sklopu projekta Evropske unije „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja.“

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damira Žuge, cilj obuke je da se ojačaju kapaciteti srednjih škola i ostalih učesnika u projektu u oblasti obrazovanja odraslih.

– Pored toga što je andragoško usavršavanje svih onih koji rade u oblasti obrazovanja odraslih i zakonska obaveza prema novom Zakonu o obrazovanju odraslih, obuka će polaznike ojačati i kroz sadržajni smisao koji tretira položaj odraslog polaznika u obrazovnom procesu, naglašavajući sve bitne stvari i pretpostavke na kojima se temelji andragoški rad – kazao je ministar.

Kako ističe direktorica ALDI-ja Meliha Gačanin, obuka je organizovana u okviru IPA projekta koji se finansira sredstvima Evropske unije, a sam projekat se implementira u partnerstvu s Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i u saradnji sa SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde.

 

 

 

– Cilj je da se doprinese, na neki način, edukaciji profesora i ostalih vezano za obrazovanje odraslih. Mislim da je ovo jedna odlična edukacija i ja se lično nadam da ćemo uspjeti i u narednom perodu obezbijediti sredstva da se edukacije ove vrste nastave – kazala je ona.

3-13

Aktivan doprinos obuci pružio je i DVV International BiH (Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola).

Direktor DVV-a za BiH i predavač na današnjoj obuci, Emir Avdagić kazao je da koncept obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini još uvijek nije u potpunosti razvijen.

– Mi smo trenutno zemlja u jugoistočnoj Evropi koja nije u potpunosti uredila obrazovanje odraslih, s obzirom da nam je obrazovanje, administrativno, na nivou kantona, entiteta i Brčko distrikta. Trenutno, Republika Srpska ima Zakon o obrazovanju odraslih i šest kantona u Federaciji. Moram istaći da je vaš kanton bio treći kanton koji je usvojio Zakon o obrazovanju odraslh, što je za svaku pohvalu – kazao je Avdagić.

Zakonom o obrazovanju odraslih BPK-a Goražde predviđeno je da kadrovi koji rade na obrazovanju odraslih  moraju imati andragoško usavršavanje, bar jedanput godišnje.

– Ovakve edukacije bi trebale biti češće, posebno za nastavnike koji rade u srednjim školama i koji rade u obrazovanju odraslih, znači za vanredne kandidate i prekvalifikacije i edukacije koje se organizuju. Može se puno toga naučiti, posebno zato što su to uglavnom ljudi tehničkih struka, kojima ovaj dio upravo i nedostaje – riječi su direktora STŠ „Hasib Hadžović“ Rifeta Bečića.

Sveobuhvatni cilj projekta jeste razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti, te unaprijeđenje dostupnosti obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja.

Osnovni rezultati koji će biti ostvareni ovim projektom su:

  • Izrađena Strategija obrazovanja odraslih Bosansko-podrinjskog kantona Goražde;
  • Obezbjeđeni andragoški seminari za 20 prosvjetnih radnika i inžinjera;
  • Certificirano 250 osoba osposobljenih za rad;
  • Stvaranje mogućnosti za polaganje majstorskog ispita za 30 osoba zaposlenih u kompanijama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.