»»

"/>
Goražde i Rudo kao primjeri cijeloj državi
Datum: 20.04.2017.

3

Misija OSCE-a u BiH organizirala je posjetu predstavnika međunarodnih organizacija i ambasada u našoj zemlji školama u Rudom i Goraždu, kao primjerima cijeloj državi kako se djeca mogu školovati pod jednim krovom, sklapati prijateljstva i zajedno sticati nova znanja.

Posjetu Srednjoj stručnoj školi ”Džemal Bijedić” u Goraždu u kojoj se školuju učenici iz ove, ali i susjednih općina iz RS predvodio je šef Misije OSCE-a, ambasador Jonathan Moore, a osim predstavnika OHR-a, OSCE-a i EUFOR-a, u delegaciji su bili i predstavnici ambasada SAD-a, Rusije, Njemačke, Austrije, Turske, Japana, Švedske, Švicarske, Bugarske i Slovenije.

Gosti su dočekani prigodnim darovima, radovima mališana, a uz direktora SSŠ ”Džemal Bijedić” Admira Kurtovića i njegovih saradnika, goste su dočekali ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Damir Žuga i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

2

 

U sklopu obraćanja ambasador Jonathan Moore je istakao da su Rudo i Goražde primjeri šta se može uraditi u zajednicama u kojima su svi ljudi – ljudi, te da je to rezultat rada lokalnih lidera, a ne međunarodne zajednice – ”Želimo podijeliti ovu pozitivnu priču tolerancije, suživota, zajedničkih vrijednosti i zajedničkih uspjeha s kolegama iz međunarodne zajednice i širom BiH. Ovo nije neka vještačka, strana, već prirodna, domaća priča i žao mi je što je ona rijetka u BiH. Nažalost, sve češće govore o svemu što nemaju. Nedavno sam imao priliku posjetiti Glamoč i Grahovo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem smo posjetili razne krajeve i veoma je važno da možemo i to je potpuno prirodna stvar za sve domaće političke lidere. Mislim da bi i oni, takvim posjetama, naučili nešto od ove djece.” – kazao je Moore, te poručio domaćim liderima da mnogo više mogu čuti i naučiti u lokalnim zajednicama, među ljudima koji govore o konkretnim potrebama.

www.bpkg.gov.ba/www.gorazde.ba

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.