»»

"/>
MINISTAR ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT
Potpisivanje ugovora o dodjeli studentskih kredita bit će zakazano krajem sljedeće sedmice
Datum: 12.05.2017.

IMG_8437

Na svojoj zadnjoj održanoj sjednici, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dala je saglasnost ministru za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport za potpisivanje ugovora o dodjeli studentskih kredita za studijsku 2016/2017. godinu.

Tim povodom, ministar za Damir Žuga danas je predstavio više detalja o proceduri dodjele studentskih kredita.

Prema riječima ministra, Vlada BPK Goražde je za studentske kredite u ovoj studijskoj godini predvidjela sredstva u iznosu od 240.000 KM, a ukupan broj korisnika studentskih kredita iznosi  214.

Potpisivanje ugovora sa studentima trebalo bi se održati krajem iduće sedmice, te se očekuje da bi prva tranša studentskih kredita trebala biti isplaćena krajem ovog mjeseca.

Istaknuto je da je zainteresovanost studenata za dodjelu studentskih kredita i ove godine bila daleko veća u odnosu na ukupan broj odobrenih studentskih kredita.

– Po kriterijima koje je Vlada usvojila, taj broj je 214. Iznos sudetnskih kredita kreće se u rasponu od 120,00 do 220,00 odnosno 250,00 KM u zavisnosti od godine i ciklusa studija i, naravno, od toga da li su pojedini učenici bili učenici generacije u svojim srednjim školama, kao i prosjeka ocjena – kazao je ministar Žuga.

Kriteriji za dodjelu studentskih kredita koji su bili eliminatorani bili su imovinski cenzus studenata koji je iznosio 450,00 KM, te prosječne ocjene po završetku srednje škole i tokom studiranja. Nakon prvobitno provedene procedure, utvrđeno je da 196 studenata ispunjava uslove za dodjelu studentskih kredita u redovnoj proceduri, te jedan student koji je pravo na studentski kredit ostvario u žalbenoj proceduri.

Ministar je pojasnio da je Vlada nakon ovoga, na zahtjev boračkih populacija, donijela odluku o povećanju imovinskog cenzusa na 500,00 KM, kao i blagom smanjenju prvobitno predloženih prosječnih ocjena, budući da je utvrđeno da je određen broj studenata bio na samoj granici da ostvari pravo na studentski kredit, te da se u najvećem broju slučajeva radilo o studentima koji pripadaju nekoj od kategorija boračke populacije.

– Izražavam svoje zadovoljstvo što ćemo i ove godine studentima dodijeliti studentske kredite. Ovo nije jedina pomoć koju mi dajemo studentima, jer resorno ministarstvo u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke za studente koji su smješteni u studentske domove u Kantonu Sarajevo sufinansira i troškove smještaja sa 219,00 KM – istakao je ministar Damir Žuga.

On je dodao da je Vlada BPK Goražde osigurala sredstva i za finansiranje smještaja u studentskim domovim za studente III godine Mašinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, s obzirom da nisu bili ispunjeni uslovi za organizovanje dislocirane nastave ovog fakulteta u Goraždu u ovoj studijskoj godini.

Uz izraze zadovoljstva zbog osiguranja kontinuiteta u isplati studentskih kredita, ministar je kazao da su studentski krediti ostali na nivou prošlogodišnjih, kao i da je Vlada, zbog teške finansijske situacije u Budžetu, odlučila da studentske kredite za ovu godinu veže za kalendarsku, a ne za studijsku godinu.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.