»»

"/>
TREĆA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „GRADIMO MOSTOVE U OBRAZOVANJU ODRASLIH 2017“ U SKOPLJU
Jedan od učesnika konferencije i ministar obrazovanja BPK Goražde Damir Žuga
Datum: 30.10.2017.

Nakon prethodno održanih konferencija u Ljubljani i Mostaru, treća međunarodna konferencija „Gradimo mostove u obrazovanju odraslih 2017“ održana je u Skoplju, 25. i 26. oktobra u hotelu „Holiday Inn“.

Kao što je to bio slučaj i sa prethodnim konferencijama, delegacija Bosne i Hercegovine je uzela učešće i na ovoj konferenciji, a činili su je:  Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona,  Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Lejla Turčilo, profesor sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Svjetlana Tubić, trener trenera u obrazovanju odraslih, te predstavnici DVV International – Ureda za BiH, direktor dr.sc. Emir Avdagić i projekt asistent Anes Čerkez.

Konferenciju je otvorila gospođa Biljana Mojsovska, direktorica Centra za cjeloživotno učenje iz Skoplja, glavnog organizatora i domaćina ovogodišnje konferencije. Gospođa Mojsovska je u svom obraćanju istakla značaj razmjene mišljenja, iskustava i primjera dobre prakse iz oblasti obrazovanja odraslih na regionalnom nivou, a uz to i naglasila važnost uključivanja svih relevantnih aktera iz ove oblasti (različitih ministarstava, zavoda za zapošljavanje, organizatora obrazovanja odraslih i sl.).

Učesnicima konferencije su se nakon gospođe Biljane Mojsovske obratili i gospođa Katrin Frühinsfeld, rukovoditeljica odjela za kulturu u Ambasadi SR Njemačke, gospođa Nazihtere Sulejmani, državna savjetnica za obrazovne politike u Ministarstvu za obrazovanje i nauku Republike Makedonije, te Lindita Qazimi, direktorica JU Centra za obrazovanje odraslih.

Svi govornici su se u svojim obraćanjima, između ostalog, kratko osvrnuli i na saradnju sa DVV Internationalom, odnosno njegovom partnerskom organizacijom Centar za cjeloživotno učenje s obzirom na njihovo dvadesetogodišnje prisustvo u Makedoniji i značajnu podršku razvoju saradnje u oblasti obrazovanja mladih i odraslih.

 

Nastavak dana posvećen je predstavljanju aktuelnosti na polju obrazovanja odraslih iz svih sedam zemalja učesnica konferencije i to: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Aktuelnosti iz Bosne i Hercegovine predstavio je dr.sc. Emir Avdagić, direktor DVV International – Ureda za BiH, prije svega, upoznavši učesnike sa strukturom države i postojećom zakonskom regulativom. Gospodin Avdagić je učesnicima predstavio i primjere dobre prakse iz rada ministarstava u pogledu usvajanja strateških dokumenata, saradnje sa poslodavcima, djelovanja Vijeća za obrazovanje odraslih itd..

2017.godina je u Evropi proglašena Godinom obrazovanja odraslih, te je tim povodom drugog dana konferencije predstavljen Manifest za obrazovanje odraslih u 21. vijeku na makedonskom jeziku. Manifest za obrazovanje odraslih u 21. vijeku je objavljen 2015. godine od strane Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih (EAEA) i postavlja ciljeve za kreiranje Evrope koja uči (Learning Europe) i koja je sposobna da odgovori na izazove budućnosti.

Drugog dana konferencije održane su i radionice pripremljene od strane timova sedam zemalja učesnica, a na teme koje su oni odabrali kao relevantne i neophodne za budući razvoj obrazovanja odraslih u regionu. Učesnici su, dakle, imali priliku uzeti učešće u dvije od sljedećih sedam radionica:

1.Podizanje svijesti medija o važnosti obrazovanja odraslih, Bosna i Hercegovina

2.Priznavanje stranih javnih isprava – certifikata, Crna Gora

3. Kreiranje politika u obrazovanju odraslih, Makedonija

4. Uloga promocije u razvoju obrazovanja odraslih, Hrvatska

5. Priznavanje prethodno stečenih znanja, Kosovo

6. Alat za planiranje i ostvarivanje ciljeva dugoročnog razvoja obrazovanja odraslih, Slovenija

7. Univerzitet i cjeloživotno učenje, Srbija.

 

Zaključci sa svih održanih radionica predstavljeni su učesnicima konferencije, a po završetku iste će biti objedinjeni i objavljeni u formi Deklaracije konferencije.

Realizaciju konferencije je finansijski podržao DVV International iz Bonna iz sredstava Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ).

Naredna konferencija će biti održana u maju 2018. godine u Hrvatskoj, a organizaciju iste preuzela je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske.

Više informacija o ovogodišnjoj konferenciji možete pronaći na web stranici konferencije http://pro.acs.si/gm2017/.

www.bpkg.gov.ba/DVV International

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.