»»

"/>
REALIZACIJU PROJEKTA PODRŽAVA VLADA ŠVICARSKE PUTEM PROGRAMA PRILIKAPLUS
Najavljen skori početak Projekta unaprjeđenja praktične nastave u srednjim školama u BPK Goražde
Datum: 13.12.2017.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas su obavljeni razgovori s predstavnicima programa PrilikaPlus o početku realizacije projekta „Unaprjeđenje praktične nastave u srednjim školama“.

Predstavnici programa PrilikaPlus Emir Dervišević i Nina Branković upoznali su resornog ministra Damira Žugu da se radi o projektu čiji osnovni cilj je da se u svim srednjim školama na prostoru BPK Goražde unaprijede uslovi za izvođenje praktične nastave, te kreiraju uslovi za obrazovanje odraslih kako bi, kroz sticanje novih znanja, stvorili uslove za lakše zaposlenje. Također, jedan od ciljeva projekta je da se mladima po završetku školovanja olakša tranzicija od škole do radnog mjesta.

Ministar Damir Žuga iskazao je posebno zadovoljstvo zbog toga što je za realizaciju ovog projekta izabran BPK Goražde, te ujedno izrazio nadu da će se, realizacijom projektnih aktivnosti, kvalitet praktične nastave u goraždanskim srednjim školama značajno poboljšati.

 

 

Ovom prilikom istaknuto je i da se radi o najznačajnijim projektu u oblasti srednjeg obrazovanja na prostoru BPK u dosadašnjem toku 2017/2018. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 228.000 KM, pri čemu će Ministarstvo sufinansirati iznos od 15 posto, dok će ostatak sredstava osigurati švicarska Vlada putem ambasade Švicarske u BiH.

U toku realizacije projekta sredstva u iznosima od po 76.000 KM će biti ravnomjerno raspoređena na sve škole, a zanimanja koja će biti u fokusu su poljoprivredni tehničar u MSŠ „Enver Pozderović“, elektro i hemijska struka u STŠ „Hasib Hadžović“ te zanimanje plastičar u SSŠ „Džemal Bijedić“.

Kako je istaknuto, očekivani ključni rezultati projekta su stvaranje boljih obrazovnih standarda za praktičnu nastavu, izmjena i prilagođavanje nastavnog plana, stvaranje uslova za obuku odraslih, savjetovanje u vezi s odabirom karijere te unaprjeđenje tehničkih kapaciteta za izvođenje praktične nastave.

Prema riječima resornog ministra, naredni korak u realizaciji projekta je potpisivanje sporazuma o saradnji, čime će bit ispunjen osnovni uvjet za njegov početak.

Realizacija projekta, počev od drugog polugodišta školske 2017/2018. godine, planirana je u trajanju od sedam mjeseci.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.