»»

"/>
Sastanak ministrice za obrazovanje sa predstavnikom Fondacije „Hastor“
Fondacija finansira odlazak učenika u Holandiju
Datum: 28.03.2012.

Fondacija „Hastor“ od 1997. godine realizuje projekt odlaska djece u Holandiju na druženje i edukaciju, a u zadnje tri godine i djeca sa prostora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uključena su u ovaj projekt.

U organizaciji Fondacije „Hastor“ 42 učenika iz osnovnih škola sa prostora našeg kantona otputovat će 2. juna u Holandiju. O tome je razgovarano na današnjem sastanku ministrice za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Alme Delizaimović sa predstavnikom Fondacije Ramom Hastorom.

U Holandiju će putovati djeca iz porodica slabijeg materijalnog stanja, a odabir djece vršen je uz pomoć direktora škola i socijalnih radnika.

– Većinu tih porodica obišao sam kako bih se uvjerio u istinitost na terenu i što više saznao o djeci i njihovim interesovanjima kako bi smještaj djece u Holadniji bio adekvatno prilagođen. Djecu će pratiti dva pratioca, stipendisti Fondacije „Hastor“ koji studiraju jezik ili neki od fakulteta kojim se spremaju za rad sa djecom pa im to dođe kao praksa – istaknuo je predstavnik Fondacije Ramo Hastor.

Fondacija radi i na drugim projektima, a jedan od njih je i stipendiranje učenika i studenata. Ove godine obezbijeđene su 984 stipendije, od čega više od 100 stipendija za učenike i studente sa prostora našeg kantona. Prema pravilima Fondacije, učenici osnovnih i srednjih škola kojima je potrebna stipendija obraćaju se molbom, a studenti svoje prijave vrše putem konkursa koji objavljuje Fondacija. Radi se o jednogodišnjim stipendijama koje za učenike osnovnih škola iznose, 100 KM, učenike srednjih škola 150 KM, a za studente 250 KM. Učenici i studenti koji ostvare dobre rezultate u svom školovanju dobijaju priliku da ostvare i trinaestu stipendiju kao bonus.

– Svaka pomoć našem kantonu od velikog je značaja. U ovom slučaju radi se o pomoći koja je konkretna i daje doprinos učenicima koji žele da uče i rade, a dolaze iz porodica koje im to ne mogu priuštiti. Zahvaljujući Fondaciji „Hastor“, a prije svega Ramu Hastoru, djeca sa prostora našeg kantona u posljednje tri godine imaju priliku da posjete jednu zemlju, upoznaju novu kulturu i narod te ponesu lijepe uspomene – kazala je ovom prilikom ministrica Alma Delizaimović.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.