»»

"/>
MINISTAR ZA OBRAZOVANJE DAMIR ŽUGA SASTAO SE S PREDSTAVNICIMA ORGANIZACIJE SAVE THE CHILDREN
Razgovarno o nastavku saradnje na projektu „Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH“
Datum: 22.02.2018.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga sa saradnicima, upriličio je danas sastanak s predstavnicima organizacije Save the Children na kojem je razgovarano  o dosadašnjim aktivnostima, kao i narednim koracima na realizaciji projekta „Unaprijeđenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH“ koji ova organizacija realizuje od 2016. godine uz podršku Agencije za međunarodnu saradnju SAD-a USAID.

U maju 2017. godine Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport potpisalo je Memorandum o razumjevanju sa organizacijom Save the Children kojim je izražena spremnost za saradnju na projektu ENABLE BiH, čiji cilj je osigurati da učenici ovladaju ključnim kompetencijama neophodnim za učešće u ekonomiji zasnovanoj na znanju kako bi postali nosioci ekonomskog razvoja u budućnosti.

U proteklih šesnaest mjeseci projekat je okupio veliki broj međunarodnih i domaćih  stručnjaka  u okviru dvije ključne komponenete STEM – unaprijeđenje ishoda učenja u oblasti matematike i prirodnih nauka u osnovnom i srednjem obrazovanju te PPDM – pedagoško, psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje nastavnika. STEM obuhvata ukupno šest oblasti a to su: matematika, geografija, fizika, hemija, biologija, informatika i inžinjerstvo.

Ključni dokumenti koji su razvijeni kao rezultat rada STEM i PPDM radnih grupa su nacrt Operativnog nastavnog plana i programa (ONPP) za STEM kompetencije zasnovanog na zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa, Operativne smjernice za implementaciju ONPP-a za STEM kompetencije te Priručnik za obuku nastavnika u primjeni ONPP-a za STEM kompetencije.

Koristeći se prilikom, ministar Damir Žuga iskazao je zahvalnost predstavnicima ove organizacije na dosadašnjoj podršci te izrazio uvjerenje da će nastavak međusobne saradnje doprinijeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja na području BPK Goražde.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.