»»

"/>
PREDSTAVNICI BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE UČESTVOVALI NA DVODNEVNOJ KONFERENCIJI U NJEMAČKOJ
Razmjena iskustava u oblasti praktične nastave i dualnog obrazovanja
Datum: 19.05.2018.

U okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave “Getting SMEs on board”, od 14. do 19. maja, u Institutu za inovacije u učenju (ILI), Univerzitet Friedrich-Alexander, Erlangen-Nürnberg, Fürth, Njemačka. boravili su ministri za obrazovanje i privredu u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Damir Žuga i Anes Salman i predstavnici Udruženja ALDI iz Goražda.

Kao partneri na projektu Erasmus Plus i ostali stakeholderi, na dvodnednoj konferenciji u Njemačkoj također su učestvovali predstavnici Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde i privrednih subjekata sa prostora BPK Goražde.

 

Pored pomenutih učesnika iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, učešće su uzeli i predstavnici Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD, ILI Nürnberg, koji su ujedno i domaćini internacionalnog treninga, te predstavnici CEDIT-a, Italija i OXFAM-a Italija.

Učesnici su zajednički konstatovali da se radi o izuzetnom uspješnom projektu i da postoje realne pretpostavke da se isti nastavi i u vremenu koje dolazi.

Također, učesnici iz BiH, Njemačke i Italije su kroz radionice razmijenili vlastita iskustva u praktičnoj nastavi za učenike srednjih škola i dualnom obrazovanju. Osim toga, učesnici konferencije su imali priliku posjetiti i čuti iskustva njemačkih intermedijarnih organizacija vezano za ovu problematiku.

 

Predstavnici Udruženja ALDI su u Njemačkoj prezentovali Policy dokument o obrazovanju u srednjim školama i praktičnoj nastavi za učenike, a koji se odnosi na stanje u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Italiji. Dokument, također, sadrži prijedlog politika i preporuka za poboljšanje trenutnog stanja u ovoj oblasti obrazovanja.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.