»»

"/>
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Sindikat srednjeg obrazovanja BPK Goražde
Potpisan novi Kolektivni ugovor za oblast srednjeg obrazovanja
Datum: 05.07.2018.

U Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je potpisan novi Kolektivni ugovor za oblasti srednjeg obrazovanja.

Ugovor su potpisali resorni ministar Damir Žuga i novoizabrani predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde Eldin Isanović.

– Nakon donošenja novog Zakona o radu na nivou Federacije, ovo je drugi kolektivni ugovor koji mi potpisujemo. Prvi je bio u trajanju od godinu dana i on je istekao.  Nakon toga smo formirali pregovaračke timove koji su u jednom socijalnom dijalogu, savim fer i korektno, uspjeli doći do jednog prijedloga kolektivnog ugovora na koji Vlada zaista nije imala puno primjedbi i dala je saglasnost ministru za potpisivanje – istakao je ministar Damir Žuga.

Ministar Damir Žuga iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora, te naglasio postojanje dobrog dosadašnjeg socijalnog dijaloga između resornog ministarstva i sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u BPK Goražde.

Nakon potpisivanja Kolektivnog ugovora predstoji obaveza donošenja Instrukcije o koeficijentima i platnim razredima.

– Mi smo i tu otprilike došli do nekih kompromisa, tako da ćemo, vjerujem, to uspješno završiti i ponuditi Vladi kako bi se Vlada odredila po pitanju te instrukcije odnosno koeficijenata – istako je ministar Žuga.

Prema riječima ministra, potpisani Kolektivni ugovor zahtjevat će i određena dodatna sredstva.

– Ovaj kolektivni ugovor iziskuje dodatna finansijska sredstva. Da li će instrukcija tražiti dodatna sredstva, to zavisi u svakom slučaju, prije svega, od Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona i planirane dinamike. Sindikat srednjeg obrazovanja je tražio nešto da im se vrati, što, kako oni to smatraju, oduzeto negdje od 2009/2010. godine. Sve u svemu, razmotrit ćemo u Ministarstvu sve te prijedloge i, naravno, predložiti Vladi – kazao je on.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja iskazao je zadovoljstvo potpisanim Kolektivnim ugovorom.

– Što se tiče Sindikata srednjeg obrazovanja, mi smo u potpunosti zadovoljni postignutim rezultatima. Težnja je bila, svakako, da radimo na unaprjeđenju koliko god je moguće, što je, na neki način, dokazano ovim Kolektivnim ugovorom koji smo danas potpisali s ciljem da osiguramo bolji položaj naših uposlenika u obrazovanju – kazao je Isanović.

Resorni ministar danas je uputio čestitke novoizabranom predsjedniku Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde te izrazio nadu da će se dobra saradnja sa ovim sindikatom nastaviti i u budućnosti.

 

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.