»»

"/>
PRIJEM U RESORNOM MINISTARSTVU
Predstavnici bratske škole iz Turske ponovo u posjeti OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“
Datum: 13.09.2018.

Danas je u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport upriličen prijem za predstavnike OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ i predstavnike njihove bratske škole iz općine Umranije iz Istanbula.

Resorni ministar Damir Žuga podsjetio je da je ovo bratimljenje realizovano u okviru Sprazuma o saradnji koji su 2015. godine potpisali Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo obrazovanja Republike Turske .

Ovim sporazumom planirana je, između ostalog, uspostava saradnje između škola s područja FBiH i Republike Turske koja će doprinijeti jačanju prijateljskih veza, razmjeni iskustava te realizaciji različitih projekata.

– Cilj posjete je i upoznavanje kulture, obrazovnog sistema i standarda, ali i razmjena određenih nastavnih sredstava i njihova primjena u školama. Drago mi je da smo napravili ovakvu jednu saradnju, a mi smo u proteklom periodu uspjeli napraviti sličnu saradnju za sve naše škole iz kantona, kako sa školama izvana, tako i sa školama iz Kantona Sarajevo, kroz koju realizujemo određene projekte – kazao je ministar Damir Žuga.

Direktor bratske škole iz turske općine Umranije Gasim Kalaman podsjetio je da se radi o uzvratnoj posjeti OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ te kazao da je jedan od ciljeva ove zajedničke saradnje u okviru projekta bratimljenja da se turski jezik i turska kultura predstave u najljepšem svjetlu te omogući učenicima koji uče turski jezik i koji to žele, da besplatno završe srednju školu ili fakultet u Turskoj.

Direktorica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Jasmina Djana iskazala je zadovoljstvo ovom uzvratnom posjetom, te kazala da je bratimljenje dviju škola otvorilo mogućnosti za dobru zajedničku saradnju na različitim projektima.

– Ovo je nastavak jedne bratske saradnje. Podržavamo se u nekim projektima i nadamo se da će biti još više projekata. Ovo je jedno lijepo iskustvo i jedna lijepa saradnja – kazala je direktorica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.