»»

"/>
Izuzetna pozorišna predstava večeras u Goraždu
“Žaba” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva
Datum: 28.03.2012.

Pod pokroviteljstvom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u Goraždu večeras gostuje Kamerni teatar 55 iz Sarajeva sa pozorišnom predstavom “Žaba”. Ova sjajna predstava autora Dubravka Mihanovića, u režiji Elmira Jukića, izazvala je veliko interesovanje i goraždanske pozorišne publike te ne sumnjamo da će Velika sala Centra za kulturu večeras u 20,00 sati, kada počinje predstava, biti puna.

Detalje o ovoj predstavi preuzeli smo sa portala infoBAR

Autor: Dubravko Mihanović

režija: Elmir Jukić

igraju: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Moamer Kasumović, Aleksandar Seksan

žanr: drama

“Mislim da ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvijek u svemu tražimo krivca, propuštajući sami napraviti bitne promjene u svojim životima. Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih nalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, selektoru, umjesto da se za sebe sami izborimo”, kaže režiser Elmir Jukić o komadu “Žaba“.
Okupio je oko sebe dobre prijatelje, provjerene glumce s kojim je u više navrata surađivao, a pripreme na predstavi je počeo nakon što je vidio hrvatsku verziju “Žabe“.

Žaba“ je tekst autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba, koji je za ovaj dramski tekst višestruko nagrađivan – osvojio je nagradu “Marin Držić“ za najbolji dra­mski tekst na 14. Marulićevim danima, održanim 2004. godine, a predstava koju je režirala Franka Perković prema ovom njegovom tekstu, u produkciji Teatra &TD, nagrađena je Marulovom nagradom, te Nagradom hrvatskog glumišta, objema za najbolju predstavu te sezone u Hrvatskoj.

“Ova priča govori o tome kako trebamo aktivno učestvovati u svojim životima i to je za nas ovdje bitno. Uz jedan intimistički, prisniji, predivno ispisani odnos između likova, koji su rodbina i prijatelji, čini mi se da od svega ovoga možemo napraviti dobru predstavu“, rekao je Elmir Jukić.

Radnja ovog Mihanovićevog komada smještena je u poslijeratno vrijeme, u ambijent frizerskog salona i brijačnice. Tekst je pisan za četiri lika, a svaki ponaosob u sebi nosi posljedice rata i tranzicije, kao i dijagnozu PTSP-a.

Muziku potpisuje Dino Šukalo, a Jukić ga je odabrao zbog toga što je Šukalo, kaže, pokazao da izvrsno može raditi za pozorište, a jednako dobro funkcionirati i u drugim formama muzičkog izraza: “On je svestrani, vrhunski muzičar, s kojim sam dobro surađivao i na seriji ‘Lud, zbunjen, normalan’ i još se bolje s njim družio.”

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.