»»

"/>
Potpisan Memorandum o saradnji između zainteresovanih strana
Datum: 20.05.2019.

U prostorijama Udruženja „ALDI“ Goražde danas je upriličeno potpisivanje memoranduma o saradnji između zainteresovanih strana na jačanju mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih. Memorandum su pored predstavnika Udruženja „ALDI“ i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, potpisali Grad Goražde, JU „Služba za zapošljavanje“ BPK Goražde, JU SSŠ „Džemal Bijedić“, Privredna i Obrtnička komora BPK Goražde te Udruženje poslodavaca BPK Goražde.

Prema riječima direktorice Udruženja „ALDI“ Melihe Gačanin, potpisivanje Memoranduma o saradnji organizovano je u okviru projekta „Jačanje mreže vladinih i nevladinih aktera u oblasti obrazovanja odraslih“, koji implementira Udruženje „ALDI“, a finansira DVV International-Ured za BiH.

DVV Interantional  kao stručna organizacija civilnog društva uz finansijsku podršku BMZ (Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj SR Njemačke“ bavi se izgradnjom kapaciteta, razvojem i jačanjem održivih struktura za obrazovanje, učenjem i treningom odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja, a implementacija pomenutog projekta predstavlja nastavak dugogodišnje uspješne saradnje između Udruženja „ALDI“ Goražde i DVV International-Ured za BiH.

Cilj projekta je uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih, u kontekstu cjeloživotnog učenja. Neki od rezultata koji su definisani ovim projektom odnose se na definisanje dugoročnih ciljeva na polju institucionalne saradnje u oblasti obrazovanja odraslih, uspostavljanje mehanizama kontinuirane saradnje članica partnerstva u oblasti obrazovanja odraslih, kao i unaprijeđenje kapaciteta svih organizacija članica partnerstva, koji su neophodni kako bi partnerstvo na polju obrazovanja odraslih funkcionisalo na dugoročan i održiv način.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, kroz projekte  nastoji održati dobru saradnju sa nevladinim sektorom u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana.

„ Veoma je važno da institucije sarađuju sa nevladinim sektorom, pa i po pitanju obrazovanja. Današnje potpisivanje Memoranduma je jedno u nizu iz te saradnje koje je Ministarstvo do sada imalo sa nevladinim sektorom, a koja je rezultirala uspješno. Tako je usvojena i Strategija obrazovanja odraslih, a mi ćemo i ubuduće nastojati da budemo partner lokalnim, nevladinim organizacijama“-riječi su ministra  za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Armana Bešlije.

Jedan od razloga zbog kojih nije iskorišten puni potencijal partnerstva svih zainteresovanih strana na polju obrazovanja odraslih jeste nedostatak usaglašene misije i ciljeva partnerstva javnog, privatnog i civilnog sektora u oblasti osiguranja funkcionalne saradnje na polju obrazovanja odraslih. Funkcionalno partnerstvo javnog i privatnog i civilnog sektora u razvoju vještina odraslih osoba ključno je za uspjeh u implementaciji politika i napora svih aktera u oblasti cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

„Cilj je da svi partneri ojačaju svoje kapacitete i na određeni način budu  spremni za projekte koji se očekuju  u narednom periodu.  Ove godine JU „Služba za zapošljavanje“ pokrenula je projekat edukacije mladih visokoobrazovanih ljudi kako bi dobili potrebne vještine, znanja i kompetencije potrebne tržištu rada“-  istaknula je direktorica JU „Služba za zapošljavanje“ BPK Goražde Nafija Hodo.

 

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.