»»

"/>
U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Održan okrugli sto posvećen Svjetskom danu učitelja
Datum: 03.10.2019.

Povodu 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, danas je u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport održan Okrugli sto na kojem se razgovaralo o ulozi i značaju nastavničke profesije u cjelokupnom razvoju društva.

Okruglom stolu prisustvovali su, pored direktora osnovnih i srednjih škola s prostora našeg kantona, i predstavnici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Kako je istaknuto, položaj prosvjetnih radnika na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je zadovoljavajući.

„Mi na ovaj način želimo da animiramo nastavničku profesiju koja je od velikog značaja u društvu. Međutim mi smo još uvijek u nekoj poluanonimnosti i nije na tom nivou da se u velikoj mjeri cijeni i uvažava. Ovo je prilika da pokažemo svima koliku važnost treba dati prosvjetnim radnicima koji su tu da obrazuju i odgajaju djecu. Stanje u našem kantonu kada je obrazovanje u pitanju nije najbolje, ali ni najlošije. Tu smo negdje u sredini u odnosu na ostale, ali uvijek se treba truditi da bude bolje, a za to je potrebno da se svi uključimo, od izvršne do zakonodavne vlasti“ – kazala je predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja BPK Goražde Senada Tabaković.

Prema riječima ministra Armana Bešlije, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u prethodnom periodu imalo je dobru saradnju sa prosvjetnim radnicima, ali i sindikatom te izrazio želju da se ta saradnja nastavi i u budućnosti sve u interesu poboljšanja obrazovnog sistema na prostoru BPK Goražde.

„Oni stvarno obavljaju jednu plemenitu i značajnu misiju u obrazovanju i odgajanju naše djece tako da je njihov položaj stvarno bitan i trebao bi biti od strateškog značaja, jer obrazovanje nam je jedan od najbitnijih segmenata kako razvoja kantona tako i društva općenito. Ovo je prilika da razgovaramo i o problematici prosvjetnih radnika, ali i da proslavimo uspjehe koje ostvaruju u svom radu. Želim da ukažemo na probleme i da ih rješavamo ubuduće u cilju poboljšanja statusa i položaja prosvjetnih radnika u našem društvu. Mislim da se u BPK Goražde može biti zadovoljno iz razloga što je ministarstvo tokom svih ovih godina izlazilo u susret i imalo saradnju sa prosvjetnim radnicima i sindikatom, a sve u najboljem interesu djece, jer djeca su nam u fokusu“ – kazao je Bešlija.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.