»»

"/>
Objavljen javni poziv roditeljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2020. godinu
Poziv otvoren do 12.februara
Datum: 31.01.2020.

U skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, objavilo je javni poziv roditeljma/starateljima za prijavu djece u obavezni Program predškolskog odgoja i obrazovanja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za 2020. godinu.

Prema riječima stručne savjetnice za predškolsko i osnovno obrazovanje u resornom ministarstvu Amire Borovac, ovogodišnjim programom bit će obuhvaćena djeca rođena u periodu od 01.09.2013. do 31.08.2014. godine, to jeste djeca koja će ove godine krenuti u prvi razred osnovne škole.

„Poznato da je to zakonska obaveza na koju su roditelji djece navikli. Ovim putem pozivamo zaista sve da se odazovu na javni poziv koji je otvoren do 12. februara 2020.godine, da izvrše prijavu svoje djece, a od naredne sedmice da zakažu termine za pregled u zdravstvenim ustanovama. Takođe, želim da kažem da je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u svom budžetu obezbijedilo sredstva za realizaciju ovog programa koja podrazumijevaju finansiranje ljekarskih pregleda za svu djecu obveznog programa, objezbjeđenje prostora i plate odgajateljma, didaktički materijal i užinu za svu djecu. Dakle, što se tiče ovog programa on je za roditelje besplatan i kompletno finansiranje preuzima naše ministarstvo “ – kazala je Borovac.

Roditelji/staratelji svoju djecu mogu prijaviti u najbližu predškolsku ustanovu, a uzimajući u obzir činjenicu da je dječiji vrtić SOS „Kinderdorf“ u kojem su djeca ranije pohađala Program predškolskog obrazovanja i odgoja prestao sa radom, mole se roditelji/staratelji djece da prijavu izvrše u javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Sunce“ gdje će biti formiran centralni spisak. U vrtiću „Sunce“ prijavljivat će se sva djeca s područja grada, a djeca u progradskim područjima u osnovnim školama, kako slijedi:

JU OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići
– Matična škola Vitkovići
– Područna škola Berič
– Područna škola Sadba
– Područna škola Bogušići

JU OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača
– Matična škola Ilovača
– Područna škola Brzača
– Područna škola Rešetnica
– Područna škola Osanica

JU OŠ „Ustikolina“ Ustikolina
– Matična škola Ustikolina
– Područna škola Jabuka

JU OŠ „Prača“ Prača
– Matična škola Prača

Prema podacima Matičnog ureda kojim trenutno raspolaže Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, broj djece koja bi ove godine trebala pohađati obavezni program je 255.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.