»»

"/>
Njemačka razvojna organizacija GIZ donirala Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ mašinu za brizganje plastike
Vrijedna donacija u obavljanju praktične nastave za zanimanje obrađivač plastike
Datum: 10.06.2020.

U sklopu projekta „Ideal“ koju realizuju kantonalno Ministarstvo obrazovanja, njemačka razvojna organizacija „Giz“ , kompanija „Prevent“ i fondacija „Hastor“, zajedno na strukovnim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ u Goraždu uručena vrijedna donacija.

Riječ je o mašini sa alatima i propratnim materijalom, vrijednosti 35 000 eura  koja se koristi se za brizganje plastike.

Ovu jednu od najmodernijih mašina u svijetu za brizganje plastike koristit će učenici koji se obrazuju za zanimanje obrađivač plastičnih masa. Ovo zanimanje već treću godinu godinu upisuje Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ po potrebama tržišta rada, a kako bi učenicima prenijeli što adekvatnije znanje, profesori su obavili sve potrebne edukacije.

„ Od prvog razreda djeca pohađaju nastavu u školama i privrednim subjektima. Takođe, od ove godine, zahvaljujući GIZ-u i ovoj mašini, imamo mogućnost da dio praktične nastave kvalitetno odradimo i u ovim prostorijama (radionici za praktični rad koja se nalazi u sklopu Srednje tehmičke škole „Hasib Hadžović“).  To će biti jedan evropski sistem vrijednosti u obrazovanju, od nastavnih planova koje je donijelo naše resorno ministarstvo, Pedagoški zavod; škola je ispoštovala svoj dio ,tako da ove godine djeca imaju savršen sistem obrazovanja koji se provodi u čitavom svijetu“, izjavio je direktor škole Sedin Hadžimusić.

Kako je istaknuto, ovu mašinu će koristiti  učenici prvog, drugog i trećeg razreda, gdje će se educirati i usavršiti svoj rad i već u prvoj i drugoj godini imat će gotov proizvod i jednog kvalitenog radnika  koji će biti sposoban da odgovori na sve zadatke u potencijalnoj firmi  koje im zadaju njihovi poslodavci.

Uz zahvalnost GIZ-u na ovoj vrijednoj donaciji, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde Arman Bešlija ističe da je ovo nastavak započetog programa dualnog sistema obrazovanja koji se uspješno provodi na području našeg kantona.

„Ministarstvo je donijelo nove pravilnike za obavljanje praktične nastave u firmama, kao i nastavni plan i program za smjer plastčar. I ove godine upisujemo taj smjer. Zbog potrebe privrede i uzajamne saradnje, privreda ulaže u obrazovanje tako da je sve veći broj vrijednih donacija kao što je ova“- kazao je ministar Bešlija.

On ističe da će resorno Ministarstvo i dalje biti na usluzi kako učenicima Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“, tako i privrednim društvima na području našeg kantona, a sve s ciljem dobivanja što kvalitetnijih radnika potrebnih tržištu rada.

Aktivnosti ministarstva
Kontakt

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba

MINISTAR

ADISA ALIKADIĆ-HERIĆ, prof.
ministrica

73 000 Goražde, Bosna i Hercegovina, 1. slavne višegradske brigade 2a
Tel. +387 38 224 259
Fax:+387 38 220 934;
e-mail: obrazovanje@bpkg.gov.ba;
adisa.alikadic@bpkg.gov.ba

 

 

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.